Ook zo geschrokken van de nieuwe energietarieven?

De energietarieven voor elektriciteit en gas zijn de laatste tijd enorm gestegen. Vooral mensen die een variabel tarief hebben krijgen daardoor te maken met een flink hogere energierekening. Met een vast tarief voor meerdere jaren merk je er nog niet veel van, maar na afloop van de vaste periode natuurlijk wel. De overheid probeert de energielasten voor de gebruikers een beetje in de hand te houden door een verhoging van de teruggave energiebelasting, maar aan het eind van de streep blijft nog altijd een fors hogere energierekening over.

5-15% Energie besparen met eenvoudige maatregelen
De beste manier om de energierekening omlaag te brengen is nog altijd energie besparen. Immers, wat je niet gebruikt hoef je ook niet in te kopen, dus ook niet te betalen. Energie besparen kun je op verschillende manieren aanpakken, maar altijd is het startpunt isoleren: zorg dat er geen warmte weg lekt uit je woning naar buiten.
Door heel eenvoudige maatregelen zoals tochtstrips, kierdichting, deurborstels, radiatorfolie enz. bespaar je al gauw 10-15%, zonder veel kosten. Ook gedrag, zoals bijvoorbeeld korter douchen en geen ruimten verwarmen waar je niet verblijft, draagt bij. En, als je nog ouderwetse gloeilampen hebt, vervang deze dan onmiddellijk door ledlampen en bespaar 70% elektra voor verlichting. Op onze website kun je bij Slim starten lezen hoe je heel gemakkelijk de maximum temperatuur van het ketelwater terug kunt brengen naar 60 oC en daardoor 5-10% gasverbruik per jaar kunt besparen.

Een woning isoleren met extra maatregelen en 10-35% besparen
De volgende stap is isoleren van muren, vloer, dak en ramen. Dit zijn maatregelen die natuurlijk veel meer kosten, maar die je, zeker bij de hogere energieprijzen, ook weer vrij snel terug verdient.
Pas als je de isolatie van jouw huis op orde hebt, kun je het huis verder verduurzamen door bv het aanschaffen van een (hybride)warmtepomp, eventueel gecombineerd met de bestaande gasketel voor geval jouw (oudere) huis niet echt goed is te isoleren. De extra elektriciteit die je nodig hebt wek je natuurlijk op met zonnepanelen op het eigen dak, of door deelname aan een gezamenlijk zonnepark.

Deskundige voorlichting en/of een afspraak met een Energiecoach
Over deze en andere onderwerpen kun je (gratis) voorlichting krijgen bij het EnergieHuis Slim Wonen. Deze voorlichting is onafhankelijk en objectief. Maak daarvoor een afspraak met een van onze Energiecoaches via de website.  Ook kun je onze thema-avonden bezoeken, bv. over isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, of subsidies en financieringen. Ook hiervoor inschrijven via de website. Soms is het ook handig een Energiecoach aan huis te laten komen voor een Warmtescan bij huizen ouder dan 1990. Daarvoor moet je wel een kleine onkostenvergoeding betalen. Of doe eerst via de website een handige zelftest via Slim starten waaronder de eigen woning QuickScan.

Programma en spreekuren EnergieHuis Slim Wonen
Inloopspreekuren in jouw gemeente
zie contact
Inschrijven thema-avonden: www.energiehuisslimwonen.nl/agenda
Afspraak maken: www.energiehuisslimwonen.nl/afspraak
Bezoekadres: Torenstraat 3 Helmond
Inloopspreekuren in de regio: zie Contact pagina op de website