Geslaagde bijeenkomst buurtaanpak de Eikelaar in Asten

Op woensdag 28 juni organiseerde team Asten van EnergieHuis Slim Wonen een bijeenkomst voor bewoners van de Eikelaar. De bijeenkomst was bedoeld om de huidige staat van de woningen in kaart te brengen en te kijken naar mogelijkheden om gezamenlijk zo efficiënt mogelijk te verduurzamen. Goed nieuws: de meeste woningen in de Eikelaar zitten al op energielabel B. De energiecoaches voegden hier concrete suggesties aan toe om de woningen nog duurzamer te maken.

Woningen in de Eikelaar

Op aangeven van wethouder John Bankers hebben de coaches de situatie van koopwoningen in de wijk de Eikelaar in kaart gebracht. Ze hebben gekeken naar de bouwkundige kenmerken en het energieverbruik. De woningen in de Eikelaar zijn in 1981-1982 gebouwd. De isolatiewaardes van muren, dak, vloer en gevel zijn redelijk goed. Om het gemiddeld energieverbruik te bepalen zijn 5 huisbezoeken afgelegd verspreid over de wijk. Op basis van deze bezoeken is de conclusie dat het verbruik van gas en elektra nagenoeg overeenkomt met het gemiddeld verbruik volgens het CBS. Tijdens de huisbezoeken werd duidelijk dat het oorspronkelijke dubbele glas bij diverse woningen reeds vervangen is door HR++ glas. Daarnaast is bij diverse woningen aan de binnenzijde extra dakisolatie aangebracht. Beide maatregelen zijn interessant voor huiseigenaren die dit nog niet hebben gedaan.

De energiecoaches hebben aangegeven dat het de moeite waard is om daarnaast te kijken naar de mogelijkheid om een hybride warmtepomp te plaatsen of (voor woningen die nu al een erg laag gasverbruik hebben) plaatsing van een split-airco met één of meerdere binnenunits te overwegen. Ook zonnepanelen zijn volgens de energiecoaches interessant. Hetzelfde geldt voor het kijken naar eenvoudige bespaarmaatregelen, maatregelen die weinig tot geen investering vragen en meestal ook wel bekend zijn, maar die in de praktijk toch nog vaak voor extra besparingen kunnen zorgen.

BurenBesparen

De bal ligt nu bij de inwoners. Gaan ze aan de slag met een of meer van deze maatregelen? Zo ja, dan is het interessant om samen te werken. Mogelijk dat aannemers bereid zijn kortingen te geven als meerdere eigenaren samen opdracht geven. Daarnaast is het interessant om te kijken welke subsidie- en financieringsmogelijkheden er zijn. Met de ISDE-subsidie kunnen eigenaren tot wel 40% korting krijgen.

 

Team Asten EnergieHuis Slim Wonen

Het Astense team van EnergieHuis Slim Wonen is de afgelopen maanden sterk uitgebreid en bestaat nu uit 16 enthousiaste energiecoaches. Het team is erg gemotiveerd om de inwoners van Asten te helpen met het besparen van energie en het treffen van maatregelen om de woningen van inwoners te verduurzamen. Vanaf september zitten de coaches weer elke 1e en 3e zaterdag van de maand klaar in de bieb: iedereen kan hier binnenlopen en vragen stellen. Inwoners krijgen tevens de mogelijkheid om gratis een CO2-meter en/of een kWk-meter te lenen. Deze hulpmiddelen geven meer inzicht in de luchtkwaliteit van woon- en slaapkamers en/of de hoeveelheid energie die huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, boilers en andere verbruiken. Daarnaast zijn de coaches in te schakelen voor een huisbezoek: een coach komt dan thuis met je bekijken welke verbetermogelijkheden er zijn. In de koude maanden van het jaar kunnen de coaches ook langskomen met een zogenaamde warmtebeeldcamera. Daarmee kunnen zij in beeld brengen waar het huis warmte verliest.