Subsidies en Leningen

Er zijn er diverse financieringsmogelijkheden beschikbaar om je te helpen bij het realiseren van duurzame maatregelen in je woning

Om je woning te verduurzamen, zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals subsidies en leningen. Deze financiële mogelijkheden zijn er om huiseigenaren aan te moedigen duurzame maatregelen uit te voeren. Bijvoorbeeld het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp, maar ook voor het aanbrengen van isolatie. Door gebruik te maken van een subsidie of lening, kun je je huis verduurzamen zonder de volledige kosten direct zelf te dragen.

Subsidie
Een subsidie is een financiële bijdrage van de overheid om de kosten van duurzame maatregelen te verminderen. Op onze website vind je een handig hulpmiddel: de Energiesubsidiewijzer. Die biedt een uitgebreid overzicht van de subsidies en regelingen in jouw gemeente. Een van de meest relevante subsidies voor woningeigenaren in Nederland is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De ISDE subsidie kun je aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lening
In Nederland zijn er verschillende soorten leningen: de Energiebespaarlening, de Energiebespaarlening met combinatielening, SVn-leningen en het Energiebespaarbudget. Deze leningen worden vaak tegen aantrekkelijke rentetarieven aangeboden en hebben gunstige voorwaarden. Het verschil tussen een lening en subsidie is dat je een subsidie niet hoeft terug te betalen, een lening wel.

Val je onder huurders, VVE’s, MKB’s of wil je een monument verduurzamen? Kijk dan op een van onze pagina’s onder het menu ‘kennisbank’ voor handige links of maak gebruik van de uitgebreide Energiesubsidiewijzer.

Hulp nodig bij het aanvragen van een subsidie of lening?
Kom langs bij een van onze inloopspreekuren of maak een afspraak. We kunnen je op elk moment van dienst zijn: bij je eerste oriëntatie, bij het maken van het plan, bij het vergelijken van offertes en ook bij het aanvragen van subsidies.

Energiesubsidiewijzer


Een overzicht van alle subsidies en regelingen in jouw gemeente

Bekijk het overzicht

ISDE-aanvraag


Wat doe je eerst, een installateur bellen of een meldcode zoeken?

Bekijk het stappenplan