Thuisbatterij

Een thuisbatterij kan een gedeelte van je door zonnepanelen opgewekte stroom opslaan voor gebruik als de zon niet schijnt. Maar is dat wel handig?

De verduurzaming van het Nederlandse energiesysteem vraagt om flexibiliteit in stroomverbruik. Een thuisbatterij maakt energieopslag mogelijk voor huishoudens. Dit geeft eigenaren van b.v. zonnepanelen de kans zonnestroom op te slaan en hun energieverbruik te balanceren.

Wist je dat…

  • …er twee verschillende soorten energieopslag bestaan; een elektrische thuisbatterij (energieopslag) en een warmtebatterij (warmteopslag).
  • …verschillende partijen volop bezig zijn met het ontwikkelen van milieuvriendelijkere thuisbatterijen? Zoals wetenschappers van de TU Eindhoven die een zoutbatterij hebben ontwikkeld. Hiermee kun je warmte afgeven én opslaan. Bekijk hier de video!
  • …de aanschaf van een thuisbatterij zich op dit moment meestal niet terugverdient? Door de hoge kosten en beperkte besparing op de stroomrekening is het financieel nog niet aantrekkelijk.
  • …een huishouden met zonnepanelen gemiddeld 30 procent van de opgewekte zonnestroom meteen zelf gebruikt en 70 procent levert aan het net? Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je meer zonnestroom zelf kunt verbruiken.
  • …een thuisbatterij je niet volledig zelfvoorzienend maakt in stroom? In de zomer wek je vaak meer zonnestroom op dan de batterij kan opslaan en in de winter leveren je zonnepanelen te weinig stroom om de batterij te vullen.
  • onderzoek van CE Delft uitwijst dat thuisbatterijen voor een deel energie kunnen balanceren, maar minder helpen bij netcongestie?
  • …slim laden van je elektrische auto een milieuvriendelijker alternatief is voor een thuisbatterij? Door je auto vooral met eigen zonnestroom op te laden, gebruik je meer van je eigen energie zonder extra batterij nodig te hebben.
  • …er (nog) geen subsidies voor de aanschaf van thuisbatterijen beschikbaar zijn? Wel komen de aanschafkosten onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de zogeheten Energie-investeringsaftrek.
  • … ‘Ketelklets’ je in deze handige video uitlegt wat er allemaal komt kijken bij de thuisbatterij.

Veelgestelde vragen

Is een thuisbatterij een goede investering?

Hierover zijn de meningen nog verdeeld. Hoewel thuisbatterijen zichzelf financieel gezien nog niet terugverdienen, kunnen ze wel helpen bij het balanceren van je energieverbruik en het verminderen van netcongestie. Op die manier dragen ze toch bij aan duurzame doelstellingen. Lees hier meer over de thuisbatterij.