Isolatieglas

Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler. Ook heb je minder last van geluidsoverlast van buiten.

Wist je dat…

  • … het gebruik van geïsoleerd glas je energierekening kan verlagen omdat het warmteverlies minimaliseert?
  • … je dankzij geïsoleerd glas geniet van meer comfort in huis, omdat het tocht en koude plekken vermindert?
  • … dit type glas condensvorming aan de binnenkant van de ramen aanzienlijk vermindert?
  • … geïsoleerd glas ook geluidsisolerende eigenschappen heeft, waardoor het lawaai van buitenaf wordt verminderd?
  • … er HR++, HR+++ (en HR++++) glas bestaat?
  • … geïsoleerd glas bestaat uit meerdere glaslagen met een speciale coating ertussen die warmte binnenhoudt en kou buiten?
  • … je in sommige gevallen subsidie kunt krijgen voor het installeren van geïsoleerd glas?
  • … wij regelmatig gratis themabijeenkomsten over slim isoleren organiseren?
  • … je op de site van verbeterjehuis nog veel meer informatie kunt vinden over isolatieglas?

 

 

Veelgestelde vragen

Is er subsidie voor glasisolatie? 

Bent je eigenaar van een koopwoning? En wil je thuis duurzame energie gebruiken of energie besparen? Dan kunt je een aanvraag doen voor een subsidie. Het gaat om de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Voor isolatiemaatregelen is een vast subsidiebedrag per vierkante meter isolatie of glas. Je hebt extra voordeel als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter twee keer zo hoog.

Subsidie voor twee maatregelen

Voor de hoge subsidie moet je binnen twee jaar twee of meer maatregelen nemen. Je mag de volgende maatregelen combineren:

  • Je neemt twee (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren en HR++ glas plaatsen.
  • Of je combineert een isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen per vierkante meter vind je op de website van de subsidieverlener RVO.nl. Hier zie je ook wat de minimale oppervlakte is, waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Lager bedrag voor een enkele isolatiemaatregel:

Je kunt ook subsidie krijgen voor een enkele isolatiemaatregel. Dat geldt voor isolatiemaatregelen die genomen zijn vanaf 2 april 2022. Het bedrag per vierkante meter is de helft van dat voor twee maatregelen. Een voorbeeld: als je twee maatregelen neemt, is het bedrag voor dakisolatie € 30,- per vierkante meter. Laat je alleen het dak isoleren, dan is het bedrag € 15,- per vierkante meter. Het is dus de moeite waard om te kijken of je binnen twee jaar nog een maatregel kunt nemen.

 

Hoe weet ik wat voor glas ik heb?

Via de codes die je in de aluminium strip ziet, kun je achterhalen of het om gewoon dubbel glas of om HR++ glas gaat. Vul deze codes in via een zoekmachine op internet en je vindt op de site van de fabrikant meer informatie over het soort glas.  

Vind je een datum van vóór 2008 let dan op. Mogelijk staat er HR++ bij. Dit is echter niet te vergelijken met HR++ van nu. In 2008 zijn de regels aangepast. Staat er nergens een code of datum op de afstandshouders? Dan heb je waarschijnlijk te maken met oud dubbel glas met een U-waarde van 2.5 of minder.  

Doe een check met een aansteker of lucifer. Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je 4 vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle 4 de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het vaak oud dubbel glas. Heeft het 2e of 3e vlammetje een iets andere kleur? Dan heb je isolerend glas. 

Heeft het wel zin om glas te vervangen? 

Enkel glas zou altijd vervangen moet worden als je wilt besparen. Het is ook een grote stap in het verhogen van comfort in huis. Heb je oud dubbel glas? Dan is het ook de moeite waard om die te vervangen door HR++ of triple-glas.  

Wat is het verschil tussen HR++ en triple-glas? 

HR++ glas bestaat uit 2 glasplaten met een vulling van argon of krypton en een reflecterende coating tegen de binnenruit. Triple-glas bestaat uit 3 glasplaten met 2x een vulling van hetzelfde gas en een reflecterende coating tegen de binnenruit.

Bestaan er isolerende kozijnen? 

Standaard houten kozijnen isoleren behoorlijk goed. Er bestaan nieuwe houten kozijnprofielen die nog beter isoleren dan de standaard houten profielen. Moderne aluminium kozijnprofielen hebben een laag stilstaande lucht of isolatiemateriaal zodat ze niet minder koud zijn dan het glas. Moderne kunststof kozijnprofielen isoleren vaak goed. Dit geldt echter niet voor alle kunststof kozijnprofielen.