Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon. Goedkoop en efficiënt je eigen energie opwekken.

Wist je dat…

  • …zonnepanelen ook werken op bewolkte dagen?
  • …de levensduur van zonnepanelen gemiddeld tussen de 25 en 30 jaar is?
  • …je bijna geen onderhoud aan zonnepanelen hebt?
  • …zonnepanelen verkrijgbaar zijn in verschillende soorten, maten en kleuren?
  • …zonnepanelen de waarde van je woning verhogen?
  • …je via Zonatlas Dakcheck kunt zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?
  • …de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan?
  • …zonnepanelen een hoger rendement en langere levensduur hebben in combinatie met een groen dak?
  • …wij regelmatig gratis themabijeenkomsten over zonnepanelen organiseren?

Veelgestelde vragen

Er valt schaduw op mijn dak. Is het dan toch zinvol om zonnepanelen te plaatsen?

Het is beter om zonnepanelen te plaatsen op plekken waar geen schaduw valt. Als dit onvermijdelijk is, kun je beter kiezen voor een systeem met micro-omvormers of optimizers. Deze apparaten laten je panelen optimaal presteren.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De verwachte levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.

Wat is een omvormer of optimizer?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar het elektriciteitsnet werkt op wisselstroom. Daarom moet de stroom worden omgezet en dat gebeurt met een omvormer.

String-omvormers
Een string-omvormer wordt gebruikt als een groep van zonnepanelen in serie zijn aangesloten. Een  nadeel van een stringomvormer is dat de prestaties van de hele string afhangen van het minst presterende paneel. Schaduw, vuil of defecten in één paneel kunnen de opbrengst van de hele string verminderen. Als je dak geen schaduw heeft en je zonnepanelen allemaal in dezelfde richting staan, dan zijn stringomvormers een goede optie. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te installeren.

Optimizers
Optimizers zijn geen omvormers maar optimaliseren de stroomproductie. Als je dak gedeeltelijk in de schaduw ligt, of als je zonnepanelen in verschillende richtingen liggen zijn optimizers een goede aanvulling. Ze kunnen de opbrengst van je installatie aanzienlijk verhogen.

Micro-omvormers
Micro-omvormers (Emphase) worden aangesloten op elk afzonderlijk zonnepaneel. De stroom van elk zonnepaneel wordt apart door de omvormer omgezet in wisselstroom. Een installatie met micro-omvormers gaat langer mee.

Is het interessant om zonnepanelen te huren?

Door zonnepanelen te huren heb je geen voorinvestering en betaal je een vast bedrag per maand gedurende een bepaalde periode.
Het voordeel is dat je vooraf geen groot bedrag hoeft uit te geven.

Let op dat je na een bepaalde periode soms verplicht bent om de installatie over te nemen (of de nieuwe bewoners). Nadeel is ook dat je per saldo uiteindelijk duurder uit bent bij huren dan wanneer je de zonnepanelen koopt.

Financieel gezien is huren dus een stuk minder interessant dan kopen. Er zijn ook mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen te financieren met een aantrekkelijke lening. Kijk voor meer informatie op de pagina Subsidies en leningen.

Heb ik gewoon stroom als de elektriciteit uitvalt?

Helaas niet, want in Nederland mag je niet EN een netaansluiting hebben EN je eigen stroomvoorziening hebben. Zodra de elektriciteit in het netwerk uitvalt zal de omvormer automatisch uitschakelen. Hierdoor kan die de opgewekte energie niet omvormen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom die de omvormer omzet in wisselstroom. De omvormer zelf heeft echter ook wisselstroom nodig om te functioneren.