Dakisolatie

Een dak zonder isolatie is een groot warmtelek. Daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s. Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt.

Wist je dat…

  • … je met de dakscan een idee kan krijgen of de isolatie van jouw dak nog verbeterd kan worden?
  • … er een grote kans is om de isolatie te verbeteren als je huis voor 1990 gebouwd is?
  • .. je je dak zowel aan de binnen- als de buitenkant kunt isoleren?
  • … je dit als je een beetje handig bent, bij een schuin dak ook zelf kunt doen? Er zijn handige video’s die je laten zien hoe je dit kunt doen.
  • …het aanleggen van een groen dak fungeert als natuurlijke isolatie, waardoor je energie bespaart en je huis koeler houdt in de zomer en warmer in de winter?
  • … je met de Verbetercheck een berekening kunt krijgen van de kosten en besparing van dakisolatie voor jouw huis?
  • … wij in de koude maanden ook een huisbezoek met warmtebeeldcamera aanbieden om de isolatiewaarde van je dak in beeld te brengen?
  • … wij regelmatig gratis themabijeenkomsten over slim isoleren organiseren?
  • … je op de site van verbeterjehuis nog veel meer informatie kunt vinden over dakisolatie?

Veelgestelde vragen

Heeft het isoleren van een zoldervloer zin?

Als de zolder slechts voor opslag dient en niet verwarmd hoeft te worden kan het zeker zinvol zijn om de zoldervloer te isoleren. Het helpt om warmteverlies te verminderen. Door de zoldervloer te isoleren, voorkom je dat warmte naar de ongebruikte zolderruimte ontsnapt, waardoor de warmte beter blijft hangen in de leefruimtes eronder. 

Hoe beoordeel je offertes van bedrijven? 

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:  

  • Een omschrijving van alle werkzaamheden.  
  • De oppervlakte van het dak dat geïsoleerd moet worden en een overzichtelijke beschrijving van de toe te passen materialen (hoeveelheid, de Rc-waarde van het dak na de isolatie, en certificering).  
  • De totale kosten van de werkzaamheden inclusief eventuele extra kosten.  
  • De leveringsvoorwaarden, aansluiting bij een brancheorganisatie en garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar.  

Heb je hulp nodig bij het beoordelen van de offerte? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.  

Zijn er subsidies voor dakisolatie? 

Bent je eigenaar van een koopwoning? En wil je thuis duurzame energie gebruiken of energie besparen? Dan kun je een aanvraag doen voor een subsidie. Het gaat om de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Voor isolatiemaatregelen is een vast subsidiebedrag per vierkante meter isolatie of glas. Je hebt extra voordeel als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter twee keer zo hoog.

Subsidie voor twee maatregelen:

Voor de hoge subsidie moet je binnen twee jaar twee of meer maatregelen nemen. Je mag de volgende maatregelen combineren:

  • Je neemt twee (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren en HR++ glas plaatsen.
  • Of je combineert een isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen per vierkante meter vind je op de website van de subsidieverlener RVO.nl. Hier zie je ook wat de minimale oppervlakte is, waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Lager bedrag voor een enkele isolatiemaatregel

Je kunt ook subsidie krijgen voor een isolatiemaatregel. Dat geldt voor isolatiemaatregelen die genomen zijn vanaf 2 april 2022. Het bedrag per vierkante meter is de helft van dat voor twee maatregelen. Een voorbeeld: als je twee maatregelen neemt, is het bedrag voor dakisolatie € 30,- per vierkante meter. Laat je alleen het dak isoleren, dan is het bedrag € 15,- per vierkante meter. Het is dus de moeite waard om te kijken of je binnen 2 twee jaar nog een maatregel kunt nemen.

Welke isolatiematerialen kunnen worden gebruikt bij het isoleren van een schuin dak van binnenuit? 

Er zijn heel veel soorten materialen waarmee je het dak kunt isoleren. Denk hierbij aan PIR-platen, minerale wol (glaswol/steenwol), vlas-, hennep- of houtwol. Elk materiaal heeft ook een eigen Rd-waarde. Met het ene materiaal heb je een andere dikte nodig dan bij een ander soort materiaal om tot dezelfde isolatiewaarde te komen. Kies isolatie met een Rd-waarde van minimaal 3,8 en zorg voor een dampremmende laag aan de binnenzijde of in bepaalde situaties voor een klimaatfolie. 

De soort materiaal bepaalt ook de manier waarop je moet werken. Indien je van plan bent het dak zelf te isoleren, is het raadzaam om jezelf goed te laten inlichten voordat je begint, om zo vochtproblemen te voorkomen. Bel ons Energieloket voor meer informatie of vraag een specialist om langs te komen.  

Waar moet ik op letten als ik een schuin dak van binnenuit wil isoleren? 

De bestaande dakconstructie en dakpannen of andere dakbedekking moeten in goede staat verkeren. 

Het kan voorkomen dat er in de dakconstructie een dampdichte laag aanwezig is, bijvoorbeeld een folie, een afwerking met shingles of een laag purschuim onder de dakpannen. In dat geval is isoleren van binnenuit niet zonder risico op vochtproblemen. Er moet minimaal vochtregulerend klimaatfolie worden aangebracht voordat er isolatie wordt geplaatst.