Bespaartips voor de koudere maanden

Wanneer het buiten koud is en het vroeg donker wordt, gebruiken we vaak meer energie in huis. Maar goed nieuws, zelfs tijdens de koudere maanden, kun je nog steeds energie besparen en toch het gewenste comfort behouden. Hier zijn wat eenvoudige tips om je te helpen energie te besparen.

Plaats tochtstoppers en -strips

Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg ervoor dat je de kou buiten houdt door kieren onder deuren en ramen effectief af te dichten met tochtstoppers en -strips. Wil je weten waar de warmte uit jouw woning ontsnapt? Laat dan een warmtebeeldscan van je woning maken door een energiecoach.

Doe je gordijnen dicht

Nederlanders hebben vaak de gewoonte om hun gordijnen open te laten, maar wist je dat je de kou beter buiten kunt houden en de warmte binnen door ze dicht te doen? Hierdoor verbruik je minder energie om het binnen warm te houden. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen of er direct boven.

Lokaal bijverwarmen

Zorg ervoor dat je alleen de ruimtes in huis verwarmt waar je bent. Zet de thermostaat op een wat lagere temperatuur en verwarm lokaal bij in de ruimtes waar het nodig is, bijvoorbeeld met een infraroodpaneel. Zo voorkom je dat je onnodig, het hele huis op een te hoge temperatuur verwarmt.

Zet de thermostaat lager

Misschien heb je de verwarming al lager ingesteld dan gebruikelijk. Toch willen we je deze tip nog een keer vertellen: probeer de thermostaat nog een graadje lager te zetten. Maak gebruik van een warme trui, elektrische dekens en trek pantoffels of dikke sokken aan. Door de thermostaat 1 graad lager te zetten, kun je al zo’n 7% op je gasrekening per jaar besparen! Je kunt ook besparen door je ketel op 60 te zetten.

Zet 'm op 60!

Doe de lampen uit

In de koudere maanden wordt het sneller donker, waardoor we eerder de lampen aandoen. Bespaar energie door alleen de lampen in de ruimtes aan te zetten waar je bent. Vergeet niet de lampen uit te doen bij het verlaten van een kamer. Zorg er daarnaast ook voor dat je alle lampen hebt vervangen voor energiezuinige ledlampen.

Wil je meer inzicht in je energieverbruik en de mogelijke maatregelen voor jouw woning? Doe de energietest.