Bespaartips voor een energiezuinige Kerst

Ontdek eenvoudige manieren om energie te besparen tijdens de feestdagen, zonder in te leveren op gezelligheid!

Kies voor LED-Kerstlampjes

Wil je jouw huis dit kerstseizoen gezellig maken met kerstlampjes? Maak dan gebruik van LED-lampjes. Ze zijn een stuk zuiniger dan de ouderwetse gloei- en halogeenlampjes.

En weet je wat ook handig is? Een tijdschakelaar! Hiermee kun je instellen wanneer je lichtjes aan en uit gaan. Zo verspil je geen energie als het niet nodig is.

Besparen op kerstverlichting energiehuis slim wonen

Zet de kerstboom niet voor de verwarming

Plaats de kerstboom niet voor de verwarming, want dit houdt de verspreiding van de warmte tegen. Dit geldt overigens niet alleen voor de kerstboom, maar ook voor meubels en gordijnen. Zorg ervoor dat niets de verwarming blokkeert.  Bovendien zal een echte kerstboom, als hij te dicht bij de verwarming staat, sneller uitdrogen en zijn naalden verliezen.

Kerstboom versieren, energiehuis slim wonen

Doe een warme kersttrui aan

Misschien heb je de verwarming al lager ingesteld dan gebruikelijk. Toch willen we je deze tip nog een keer vertellen: probeer de thermostaat nog een graadje lager te zetten. Trek een lekkere warme kersttrui en dikke sokken aan. Door de thermostaat 1 graad lager te zetten, kun je al zo’n 7% op je gasrekening per jaar besparen! Je kunt ook besparen door je ketel op 60 te zetten.

Zet 'm op 60!
Gezin met warme sokken aan, energiehuis slim wonen

Houd pannetjes warm met een waxine warmhouder

Zodra je eten klaar is, laat je de pan vaak nog even op het fornuis staan om het eten warm te houden. Een energiezuinige manier om je pannen warm te houden, is door een waxine warmhouder (rechaud) te gebruiken.

Soep, koffie of thee warmhouden? Maak gebruik van een thermoskan.

warmhouder met waxinelichtje energiehuis slim wonen

Wil je het nieuwe jaar goed beginnen?

Neem een kijkje op onze pagina Slim Starten. Op deze pagina vind je acht zelftests waarmee je jezelf en je huis goed kunt leren kennen. Zo krijg je inzicht in je energieverbruik en de mogelijke maatregelen die je kunt treffen.

Wil je meer bespaartips en uitgebreidere informatie over hoe jij eenvoudig energie kan besparen in huis? Kijk dan eens in ons bespaarboekje dat samengesteld is door onze energiecoaches.

 

Kerstman-logo EnergieHuis Slim Wonen