Bonus op subsidie voor biobased isolatiematerialen

Wanneer je duurzaam en energiezuinig wilt (ver)bouwen, kom je in aanmerking voor subsidies en leningen van de overheid. De Nederlandse regering stimuleert hiermee het besparen van energie met je woning. De zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) biedt vanaf 2024 extra subsidie op biobased isolatiemateriaal. Om het gebruik van biobased isolatiemateriaal aan te moedigen, wordt een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend. Weet jij al wat biobased isolatiemateriaal is?

Biobased isoleren
Biobased isolatiemateriaal bestaat voor minstens 70 procent uit materialen van natuurlijke oorsprong. Voorbeelden zijn vlas, vezelhennep, kokos of gerecyclede kleding (!). Een aantal van die materialen is beter voor het milieu dan de meeste materialen van mineralen of aardolie. Als ze goed zijn toegepast gaan ze ook even lang mee en zijn ze niet brandgevaarlijker. Maar let op: niet voor alle natuurlijke isolatiematerialen geldt dat ze de beste of betere keuze zijn. Ook van natuurlijke (biobased) materialen is de milieubelasting namelijk niet nul: tijdens productie van grondstoffen, productie en transport komen soms in verhouding veel milieubelastende stoffen vrij. Het kan dus een heuse puzzel zijn om erachter te komen of biobased isoleren ook voor jou en jouw woning de beste keuze is.

Vind een isolatiebedrijf bij jou in de buurt via het platform van Isoleer Bewust. Zij koppelen je aan een lokale vakspecialist voor een gratis en vrijblijvende offerte en bezichtiging aan huis.

Laat je informeren
De energiecoaches van EnergieHuis Slim Wonen vertellen je graag meer over de voor- en nadelen van de verschillende isolatiematerialen. Dat kan tijdens een afspraak in de showroom, bij jou thuis of tijdens een themabijeenkomst.