Energiekosten zijn toegenomen

Een nieuw jaar betekent nieuwe prijzen voor energie. Bijna alle kosten die jouw energierekening bepalen, zijn gestegen en veel voorzieningen om je energiekosten te beperken zijn vervallen. Maar er is ook goed nieuws; Het Tijdelijk Noodfonds Energie is weer opengesteld. Heb jij een laag inkomen en een relatief hoge energierekening? Kijk dan of deze regeling voor jou van toepassing is.

Nieuw jaar, nieuwe regelingen

1. Prijsplafond is gestopt
In 2023 gold een prijsplafond voor elektriciteit (0,40 per kWh tot 2900 kWh) en gas (1,45 per m3 tot 1.200 m3). Vanaf 1 januari 2024 is dit prijsplafond vervallen en betaal je de tarieven die je met je energieleverancier hebt afgesproken.

2. Energietoeslag is vervallen
Energietoeslag voor huishoudens met een lager inkomen komt in 2024 is vervallen. Het is niet meer mogelijk om een compensatie van € 1.300 aan te vragen.

3. Hoog BTW-tarief
Btw op energie blijft in 2024 21%.

4. Energiebelasting
De energiebelasting op gas is gestegen naar € 0,71 per kuub inclusief btw (was  € 0,59). De energiebelasting op stroom is gedaald naar € 0,13 per kWh inclusief btw (was van € 0,15).

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan huiseigenaren met een gemiddeld energieverbruik € 65,- meer betalen dan in 2023.

5. Netbeheerkosten zijn gestegen
Netbeheerkosten zijn de kosten die gemaakt worden om gas en stroom bij je thuis te brengen. Daarvoor is een netwerk van leidingen, kabels en hoogspanningsmasten nodig. Dat netwerk wordt in onze regio beheerd door Enexis. Voor een huishouden met een standaardhuisaansluiting bedragen de netbeheerkosten in 2024 € 650,43.

6. Meer korting op energiebelasting
Positief is dat de korting op energiebelasting is gestegen naar € 631,- (was € 597,-). Deze korting geldt voor iedereen, ongeacht het gebruik, mits je beschikt over een elektriciteitsmeter.

7. Tijdelijk Noodfonds Energie weer open 
Het Tijdelijk Noodfonds Energie is vanaf 22 januari weer opengesteld. Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen hier een beroep op doen. De regeling is toegankelijker geworden, mensen komen eerder in aanmerking voor een tegemoetkoming in de energiekosten. Om in aanspraak te maken mag je (gezamenlijk) bruto-inkomen niet meer zijn dan 200% van het sociaal minimum, € 3.200 (alleenstaand) en € 4.480 (samenwonend). Als je energierekening meer dan 10% van je inkomen is, vergoedt het noodfonds maximaal zes maanden de kosten boven deze grens. Voor meer informatie kijk op de website www.noodfondsenergie.nl.

Je energiekosten lopen op, daar heb je geen invloed op. Je kunt wél besparen op je energieverbruik. En daar willen we je graag bij helpen! Loop eens binnen tijdens een inloopspreekuur of maak een afspraak met een energiecoach in onze showroom. Neem je je energierekening mee?

Maak een afspraak


Onze energiecoaches kunnen je helpen met al je vragen rondom het verduurzamen van je woning!

Maak een afspraak

Bespaartips & maatregelen
Onze energiecoaches hebben handige bespaartips verzameld die we in een boekje hebben gebundeld. Lees het hier online

Bespaartips EnergieHuis Slim Wonen