Koel huis

Een goed geïsoleerd huis warmt in de zomer minder snel op dan een huis zonder isolatie. En ook met zonwering en groen om je huis houd je je woning koeler. Is je huis toch opgewarmd? Dan kan je het slim laten doorwaaien als het buiten is afgekoeld.

Mogelijkheden om de warmte buiten te houden en je huis te verkoelen;

Laat zonwering plaatsen

Als je je huis koel wilt houden tijdens een warme zomer, dan is het belangrijk om de zon zoveel mogelijk uit je huis te weren. Dit doe je het beste door zonlicht niet direct op je ramen te laten schijnen. Zonwering aan de buitenkant werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. Je kunt kiezen uit allerlei soorten buitenzonwering, bijvoorbeeld zonneschermen, screens, luiken of rolluiken. Een boom die op warme dagen schaduw op je raam werpt, werkt ook als zonwering.

Zonwering én HR++ glas: extra goed

De combinatie van HR++ glas met zonwering aan de buitenkant werkt erg goed: het houdt wel zo’n 80% van de warmtestraling tegen. Heb je een raam op het zuiden waar je HR++ glas wilt laten plaatsen? Combineer dat dan altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis. Warmte die eenmaal binnen is, raak je in een goed geïsoleerd huis namelijk ook minder snel kwijt.

Let op: Hangen er (rol)gordijnen, luxaflex of lamellen voor jouw raam met HR++ glas? Hang die dan minstens 5 centimeter van het raam af en sluit ze helemaal als de zon erop staat (dus niet half). Er bestaat anders een kleine kans dat het glas breekt door grote temperatuurverschillen.

Verkoelend groen

Groen in de tuin ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook een functie. Want het groen rondom, op of tegen je huis zorgt voor verkoeling. Zo blijft ook je tuin op warme dagen een fijne verblijfsplaats.

Maak van je gevel (buitenmuur) een groene gevel, dat helpt om de omgeving van je huis koel te houden. Je kunt klimplanten tegen de muur op laten groeien via een eigen klimrek. Gevelgroen schermt de muur af waardoor die niet zo warm wordt als een muur zonder groen. Groene gevels stralen daardoor minder warmte naar de omgeving uit. Een boom voor een raam houdt daarnaast de warmte-instraling tegen en zorgt op die manier voor verkoeling in huis.

Heb jij een plat dak of een dak dat een beetje schuin loopt? Maak er een groen dak van met sedumplantjes of ander groen. De planten houden je woning iets koeler, en ze koelen ook de omgeving iets af doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. Ook bij hevige regenbuien hebben de planten een voordeel: ze nemen namelijk een deel van het regenwater op. Dat betekent dat je minder wateroverlast hebt. Wel zo handig, want extreme buien komen steeds vaker voor. Heb je plannen voor een groen dak? Overleg vooraf met een aannemer of constructeur of het dak en de muren stevig genoeg zijn (dat noem je de draagconstructie van je woning). En kijk op de groenesubsidiewijzer of er een subsidie beschikbaar is.

Slimme dakcombinaties

Als isolatie is een groen dak niet voldoende. Wil je de isolatie van jouw dak verbeteren, kijk dan of je het kunt combineren met maken van een groen dak. Wil je deze combi nóg beter maken? Plaats dan ook een aantal zonnepanelen. Die zijn erg op hun plek op een groen dak. Doordat de plantjes verkoelend werken, is de opbrengst van zonnepanelen op een groen dak iets hoger!

Verkoelend wit

In de zon zitten in een wit t-shirt voelt een stuk koeler dan in een zwart t-shirt. Wit weerkaatst de warmte namelijk veel beter dan zwart. En zo werkt dat ook voor je huis. Ter vergelijking: zwarte dakbedekking weerkaatst maar zo’n 5% van de warmte en witte dakbedekking wel 85%. Wil jij een koeler huis, dan helpt het dus om je platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels. En heb of wil je zonnepanelen? Op een wit dak produceren die iets meer stroom dan op een zwart dak, doordat het witte dak verkoelend werkt.

Goed isoleren helpt!

Je wist waarschijnlijk al dat een goed geïsoleerd huis prettig is in de winter, omdat het geen warmte verliest en de kou buiten houdt. Maar ook in de zomer heeft een goed geïsoleerd huis voordelen. Je houdt de warmte namelijk makkelijker buiten de deur en daardoor blijft je huis langer koel. Zorg er dan wel voor dat er geen zonlicht direct op je ramen valt en dat je ramen en (tuin)deuren dicht houdt. Zo voorkom je dat de warmte binnenkomt.