Op bezoek bij… Eric en Ellen

In deze rubriek nemen we een kijkje in huis bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij Eric en Ellen in Helmond.

Toen Eric en Ellen met hun drie kinderen de sleutel van hun nieuwe huis kregen, moest er veel gebeuren om het energiezuinig en toekomstbestendig te maken. Na de verbouwing was hij benieuwd of hij alles goed geregeld had en wat hij nog zou kunnen aanpakken. Daarom kwam Energiecoach Martien bij hem langs, om eens te kijken hoe ze ervoor staan. “Tijdens de verbouwing hebben we het hele huis aangepakt. Nu kunnen we genieten van ons droomhuis, mét lagere energiekosten,” aldus Eric.  

In 2023 kochten Eric en Ellen een jaren ’70 woning, die dringend toe was aan een renovatie. Binnen 3 maanden was de verbouwing klaar: het huis transformeerde van een woning met een laag energielabel naar een modern energiezuinig huis. “We hadden geluk dat we al veel konden doen voordat we de sleutel kregen,” zegt Eric. “De kozijnen waren al besteld en de container stond klaar op de dag van de sleuteloverdracht.” 

Voelt als nieuwbouw 

De renovatie begon bij de basis: de oude vloer werd verwijderd en vervangen door een nieuwe vloer met isolatie en vloerverwarming. Daarnaast werden alle kozijnen vernieuwd en werd er HR++ glas geplaatst. Ook is het dak van binnenuit geïsoleerd. Eric vertelt: “We hebben het echt van onderaf aangepakt. Het voelt nu bijna als nieuwbouw.” 

In plaats van een cv-ketel met een hybride warmtepomp kozen ze voor een all-electric warmtepomp. De gasaansluiting kon zo vervallen. Op de bovenverdieping zijn alle radiatoren vervangen door vier airco’s. Alles draait nu op één warmtepomp, inclusief de airco’s en een boilervat voor sanitair warm water. In de badkamer is een infrarood paneel geplaatst. “We hebben zelfs een prioriteitssysteem. Als iemand gaat douchen, krijgt de douche voorrang op de airco’s, zodat je nooit koud water hebt.” 

Opvallend element: WTW 

Eric en Ellen hebben 21 zonnepanelen laten installeren om een fors deel van hun eigen energie op te wekken. Hoewel het tot nu toe goed gaat, blijft Eric nuchter: “Het financiële resultaat is nu prima, maar we moeten afwachten hoe het zich de komende jaren ontwikkelt met de veranderingen rondom de salderingsregeling.” 

Een opvallend element van de renovatie is de installatie van een centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW), dat in bestaande bouw vaak moeilijk is te realiseren. Het is Eric gelukt om de luchtkanalen van dit systeem grotendeels in de vloer en muren te verwerken. “We hebben veel onderzoek gedaan en de juiste mensen gevonden om het uit te voeren.” 

Slim omgaan met energie  

Tijdens de renovatie zorgde Eric ervoor dat alle betrokkenen goed gemotiveerd bleven. “Elke ochtend hadden we een dagstart, en ’s avonds sloten we de dag gezamenlijk af. Dat teamwork maakte een groot verschil.” Inmiddels woont het gezin alweer 18 maanden in deze woning en let Eric bewust op het energieverbruik. Met een dynamisch energiecontract variëren de prijzen per uur. “Ik maak er een spel van door de wasmachine te laten draaien of de auto op te laden wanneer de prijzen het laagst zijn,” zegt Eric. “Mijn dochter van 11 leer ik bijvoorbeeld om in bad te gaan wanneer de zon nog schijnt. Dan wekken de zonnepanelen nog energie op. Op die manier leren we onze kinderen al vroeg om slim met energie om te gaan.” 

Dit bewuste verbruik heeft geleid tot flinke besparingen. De energiekosten zijn nu nog maar een fractie van wat ze waren vòòr de verduurzaming. “Dat was ons doel. Een groot huis uit de jaren ’70 moderniseren en verduurzamen met lage energiekosten tot gevolg.” 

Investeren voor de lange termijn 

Eric ziet hun investering in de woning als een investering voor de lange termijn. “Wat we hebben gedaan zou niet rendabel zijn als we hier maar 5 of 10 jaar zouden blijven, maar dit is nu ons droomhuis waar we van plan zijn nog lang te blijven wonen.” 

Wie
Eric en Ellen

Welke woning
Vrijstaande woning uit 1972

Verbruik
0 m3