Luchtverwarming

Luchtverwarming kan zowel voor verwarming als ventilatie van je woning. Het systeem kan indirect worden aangesloten op verschillende warmtebronnen en is ook geschikt voor koelen.

Wist je dat…

  • … 10% van de woningen die tussen 1975 en 1995 gebouwd zijn, verwarmd worden met luchtverwarming?
  • … luchtverwarming binnenlucht aanzuigt, deze vermengt met verse buitenlucht, verwarmt en dan via kanalen door de woning verspreidt?
  • … een luchtverwarmingsinstallatie zorgt voor een constante luchtcirculatie door het gehele huis?
  • … de lucht wordt verspreid via luchtroosters in de vloer of in de wand en dat je daardoor geen radiatoren in je huis hebt?
  • … luchtverwarmingssystemen niet alleen verwarmen, maar ook ventileren en koelen?
  • … er verschil is tussen direct gestookte luchtverwarming en indirect gestookte luchtverwarming?
  • … je direct gestookte luchtverwarming relatief eenvoudig kunt vervangen?
  • … je indirect gestookte luchtverwarming uitstekend kunt combineren met een (hybride) warmtepomp of aansluiting op een warmtenet?

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een ventilatiesysteem reinigen? 

Filters moet je 4 tot 6 x per jaar schoonmaken (afhankelijk van vervuiling) en ten minste twee keer per jaar vervangen. Maak ventilatieroosters en inblaas- (bijv. in woonkamer) en afzuigventielen (bijv. keuken en badkamer) elk jaar schoon. Let daarbij op dat de ventielen in de goede stand staan na het schoonmaken.  De ventilatie-unit moet elke twee jaar van binnen (ventilator en sensoren) schoongemaakt worden. Ventilatiekanalen moeten minstens een keer in de 8 jaar gereinigd worden. Het reinigen van de ventilatiesystemen aan de binnenkant (ventilatie-unit en kanalen) is werk voor een specialist.  

 

Hoe kan ik ventileren?

Er zijn verschillende manieren om te ventileren. De meeste oudere huizen hebben natuurlijke ventilatie: dat gaat via roosters, klepraampjes of naden en kieren. Vanaf de jaren ’80 zijn huizen gebouwd met mechanische ventilatie. Zulke huizen hebben afzuigpunten (ventielen) in de badkamer, keuken of wc. In de meeste nieuwe woningen zit balansventilatie. Dat is mechanische ventilatie waarbij de lucht niet alleen afgevoerd wordt, maar tegelijkertijd ook aangevoerd wordt. Vaak wordt de inkomende lucht al voorverwarmd door de uitgaande lucht: dat noemen we warmteterugwinning (wtw). 

Hoeveel moet ik ventileren?

Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur. Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand. 

Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dit kun je checken met een CO2-meter. 

De vochtproductie onder normale omstandigheden (licht werk, kantoor, etc.) is 1½ liter per persoon per dag. Een goede relatieve luchtvochtigheid ligt tussen 40 en 60 procent.  De CO2-waarde is goed bij <750 ppm. Tussen 750 en 1200 ppm is nog toelaatbaar. 

Het bouwbesluit schrijft voor dat persoon 25 m³ per uur geventileerd moet worden. Bij een gemiddelde woonkamer is dat al snel 100 m³ per uur. In een gesloten keuken moet 250 m³ per uur afgevoerd worden en bij een open keuken moet de mogelijkheid bestaan om tot 600 m³ af te voeren. In een toiletruimte moet 25 m³ afgevoerd kunnen worden en in de badkamer 50 m³ per uur.  

Waarom is ventileren belangrijk?

Aanvoer van frisse en verse lucht in huis is belangrijk. Het zorgt ervoor dat o.a. CO2 en vocht lucht het huis uit kan, waardoor je minder last hebt van schimmel en vochtplekken. En met goede ventilatie is de lucht in huis veel schoner en gezonder. Wonen in een vochtig huis kan gezondheidsklachten veroorzaken

Waarom is ventilatie belangrijk bij gevelisolatie? 

Isolatie, welke vorm dan ook, zorgt voor een luchtdichte(re) woning. Goed ventileren voorkomt vocht- en schimmelvorming maar zorgt ook voor een gezondere binnenlucht. Bij muurisolatie is ventilatie in de woning én onder de woning erg belangrijk.  

In huis is een luchtvochtigheid van 40 a 60% goed. Door te isoleren kan dit oplopen naar 60 a 70% en is het aan te raden beter te ventileren, het liefst mechanisch met een warmte-terugwin-systeem.  

In de kruipruimte kan bij spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie vaak niet meer geventileerd worden via de bestaande ventilatieopeningen. In dat geval zullen er nieuwe ventilatiekokers moeten worden aangebracht voor de kruipruimte. Het isolatiebedrijf bekijkt hoeveel nieuwe kokers er nodig zijn en plaatst deze.