Thuisbatterij
Een thuisbatterij kan een gedeelte van je door zonnepanelen opgewekte stroom opslaan voor gebruik als de zon niet schijnt. Maar is dat wel handig?
De verduurzaming van het Nederlandse energiesysteem vraagt om flexibiliteit in stroomverbruik. Een thuisbatterij maakt energieopslag mogelijk voor huishoudens. Dit geeft eigenaren van b.v. zonnepanelen de kans zonnestroom op te slaan en hun energieverbruik te balanceren.
Wist je dat…
- …er twee verschillende soorten energieopslag bestaan; een elektrische thuisbatterij (energieopslag) en een warmtebatterij (warmteopslag).
- …verschillende partijen volop bezig zijn met het ontwikkelen van milieuvriendelijkere thuisbatterijen? Zoals wetenschappers van de TU Eindhoven die een zoutbatterij hebben ontwikkeld. Hiermee kun je warmte afgeven én opslaan. Bekijk hier de video!
- …de thuisbatterij nog geen aanrader is? Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is dit voor huishoudens niet goedkoper en ook niet milieuvriendelijker.
- …een huishouden met zonnepanelen gemiddeld 30 procent van de opgewekte zonnestroom meteen zelf gebruikt en 70 procent levert aan het net? Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je meer zonnestroom zelf kunt verbruiken.
- …onderzoek van CE Delft uitwijst dat thuisbatterijen voor een deel energie kunnen balanceren, maar minder helpen bij netcongestie?
- …de energietransitie om steeds meer aanpassingen vraagt, maar daardoor ook nieuwe mogelijkheden aan het licht brengt? Lees bijvoorbeeld dit artikel van RTL Nieuws over ‘bidirectioneel laden’; het gebruik van je elektrische auto als thuisbatterij.
- …de aanschafkosten van de thuisbatterij (nog) niet terug te verdienen zijn met de besparing op de stroomrekening?
- …er (nog) geen subsidies voor de aanschaf van thuisbatterijen beschikbaar zijn? Wel komen de aanschafkosten onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de zogeheten Energie-investeringsaftrek.
- … ‘Ketelklets’ je in deze handige video meeneemt in de nuances rondom de thuisaccu.
Veelgestelde vragen
Is een thuisbatterij een goede investering?
Hierover zijn de meningen nog verdeeld. Hoewel thuisbatterijen zichzelf financieel gezien nog niet terugverdienen, kunnen ze wel helpen bij het balanceren van je energieverbruik en het verminderen van netcongestie. Op die manier dragen ze toch bij aan duurzame doelstellingen. Lees hier meer over de thuisbatterij.
Wat moet ik doen met mijn oude zonnepanelen?
In Nederland is het verplicht om afgedankte zonnepanelen apart in te zamelen. Als je nieuwe zonnepanelen laat leggen, neemt de installateur de oude panelen mee. Een los paneel kun je zelf naar de milieustraat van de gemeente brengen en inleveren als elektronica-afval. De gemeente zorgt dat het goed wordt gerecycled.
Er valt schaduw op mijn dak. Is het dan toch zinvol om zonnepanelen te plaatsen?
Het is beter om zonnepanelen te plaatsen op plekken waar geen schaduw valt. Als dit onvermijdelijk is, kun je beter kiezen voor een systeem met micro-omvormers of optimizers. Deze apparaten laten je panelen optimaal presteren.
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De verwachte levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.
Wat is een omvormer of optimizer?
Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar het elektriciteitsnet werkt op wisselstroom. Daarom moet de stroom worden omgezet en dat gebeurt met een omvormer.
String-omvormers
Een string-omvormer wordt gebruikt als een groep van zonnepanelen in serie zijn aangesloten. Een nadeel van een stringomvormer is dat de prestaties van de hele string afhangen van het minst presterende paneel. Schaduw, vuil of defecten in één paneel kunnen de opbrengst van de hele string verminderen. Als je dak geen schaduw heeft en je zonnepanelen allemaal in dezelfde richting staan, dan zijn stringomvormers een goede optie. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te installeren.
Optimizers
Optimizers zijn geen omvormers maar optimaliseren de stroomproductie. Als je dak gedeeltelijk in de schaduw ligt, of als je zonnepanelen in verschillende richtingen liggen zijn optimizers een goede aanvulling. Ze kunnen de opbrengst van je installatie aanzienlijk verhogen.
Micro-omvormers
Micro-omvormers (Emphase) worden aangesloten op elk afzonderlijk zonnepaneel. De stroom van elk zonnepaneel wordt apart door de omvormer omgezet in wisselstroom. Een installatie met micro-omvormers gaat langer mee.