Content kan alleen bekeken worden als alle cookies zijn geaccepteerd.
Netcongestie
Wat is netcongestie?
Nederland is kampioen zonnepanelen: 1 op de 4 huizen heeft zonnepanelen. Alle stroom die niet direct gebruikt wordt, komt terecht op het elektriciteitsnet van huishoudens. Tegelijkertijd hebben we in Nederland ook steeds meer grote apparaten die stroom vragen, denk aan elektrische auto’s en warmtepompen.
Al die stroomt loopt over het elektriciteitsnet van Nederland. Dit net is grotendeels aangelegd in een tijd waarin er alleen stroom van het net naar huishoudens ging. Niet andersom. Hierdoor raakt het net in sommige buurten nu soms voor korte tijd overbelast. Die overbelasting noemen we netcongestie; files op het elektriciteitsnet. Dit kan ontstaan als er in je straat te veel zware apparaten tegelijkertijd stroom vragen (afname) of als er in je straat heel veel zonnepanelen tegelijk stroom leveren aan het net (invoeding).
Wat merk jij van netcongestie?
Wanneer sprake is van netcongestie bij jou in de buurt, schakelt je omvormer van de zonnepanelen automatisch uit. Je wekt dan tijdelijk geen stroom meer op (ook niet voor eigen gebruik) en levert geen stroom terug aan het net en je energieleverancier. Bij overbelasting van het net laadt je elektrische auto niet meer op en ook je laadpaal kan uitschakelen. Andere gevolgen van netcongestie kunnen knipperende lampen zijn. Gelukkig komt netcongestie maar heel af en toe voor en is de storing vaak van korte duur. Wil je hier meer over weten, bekijk dan deze video van Enexis.
Tip! Op de website van Enexis kun je checken of je omvormer uitvalt door netcongestie.
Tip! Als je een app van je zonnepanelen hebt, dan kun je de automatische uitschakeling terug zien door een dip in de opwek.
Hoe wordt netcongestie opgelost?
Omdat we met elkaar alleen maar méér stroom gaan opwekken en gebruiken, worden de problemen op het net zonder ingrijpen alleen maar groter. Er wordt daarom hard gewerkt aan verzwaring en uitbreiding van het net. Bekijk hier de voorlopige planning van de werkzaamheden en zie wanneer jouw buurt aan de beurt is.
Wat kun je zelf doen bij netcongestie?
Om netcongestie te voorkomen, kun je proberen zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te gebruiken. Zet je vaatwasser aan als de zon schijnt en laad daarna je auto op. Als de hele straat dit doet, verklein je de kans op netcongestie.
Wanneer je regelmatig last hebt van netcongestie, is het goed om dit te melden bij Enexis. Die kan dan kijken of ze het probleem kunnen oplossen of dat ze jouw straat misschien voorrang kunnen geven in de planning om het net te verbeteren. Er is geen wettelijke vergoeding voor als het net overbelast is.
Is een thuisbatterij een oplossing voor netcongestie?
Als je zonnestroom opslaat, zet je minder op het net. Daarom helpen thuisbatterijen overbelasting en stroomfiles voorkomen. Maar het effect is heel beperkt. Deels omdat huishoudens via hun zonnepanelen en stroomverbruik geen grote bijdrage leveren aan de overbelasting. En deels omdat een thuisbatterij klein is. Op zonnige dagen produceren zonnepanelen meestal meer dan een thuisbatterij kan opslaan, de rest gaat alsnog richting het net.
Zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering?
Het is niet zo dat de aanschaf van zonnepanelen zonder salderingsregeling helemaal geen voordeel meer oplevert. De zelf opgewekte en direct gebruikte elektriciteit leidt tot een lagere elektriciteitsrekening. Daarnaast krijg je voor de teruggeleverde elektriciteit (waarschijnlijk) een kleine vergoeding. De terugverdientijd van je zonnepanelen-investering wordt mogelijk een paar jaar langer, maar is nog altijd veel korter dan de levensduur van de zonnepanelen. Daarom heeft het nog steeds zin om te investeren in zonnepanelen. Zeker nu, omdat de aanschafprijs van zonnepanelen behoorlijk is gedaald. Voor zonnepanelen betaal je geen btw: dit wordt door de leverancier direct op de factuur verwerkt. Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten voor de aanschaf. Lees hier meer over beschikbare subsidies en leningen.
Meer weten over netcongestie? De NOS maakte er een leuk filmpje over.