Op bezoek bij… Brigitte en Udo

In deze rubriek nemen we een kijkje in huis bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij een bekende, namelijk de voormalige klimaatburgemeester van Helmond. 

Op een mooie zonnige middag stappen we de tuin van Brigitte en Udo binnen. Dat Brigitte zich als klimaatburgemeester sterk maakte voor biodiversiteit is hier goed terug te zien. De tuin is een groene oase rijk gevuld met verschillende planten. In de verte komt Toby, de kat, onze kant opgelopen. “Ons huis ligt in een vochtig gebied in Helmond,” vertelt Brigitte. “Al dit groen helpt om het regenwater op te vangen, en in de zomer zorgt het voor verkoeling. Net als de grote magnolia in onze voortuin.” 

De verduurzamingsreis 

Brigitte en Udo wonen in een karakteristieke twee-onder-een-kapwoning uit 1955. Ze zijn twintig jaar geleden als tweede bewoners in dit huis getrokken. “Verduurzaming kwam destijds nog niet ter sprake, en dat was goed te merken,” herinnert Brigitte zich. Het huis had slechte isolatie en een rotte achtergevel. “Jullie stookten voor de mussen op het dak,” voegt energiecoach Martien met een glimlach toe, die ook bij het gesprek aanwezig is. 

Sindsdien hebben Brigitte en Udo flink wat stappen ondernomen om hun woning, die destijds energielabel F had, te verduurzamen. Ze hebben spouwmuur- en vloerisolatie laten aanbrengen, en alle ramen zijn vervangen door HR++ of HR-glas. Daarnaast liggen er 14 zonnepanelen op het dak van de garage. Een andere slimme ingreep was het plaatsen van een luik in het trappengat naar de zolder om warmteverlies tegen te gaan. “Op zolder hebben we ook een airco die kan verwarmen,” vertelt Brigitte, “maar die gebruiken we alleen als onze zoon weer eens thuis komt slapen, want zijn slaapkamer is daar.” Naast deze grote maatregelen hebben Brigitte en Udo ook kleinere ingrepen gedaan, zoals het aanbrengen van tochtstrips om kieren te dichten. Al deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat hun gasverbruik gedaald is van 3300 m³ naar 1350 m³. 

Met een verbruik van ongeveer 1700 kWh zijn Brigitte en Udo ook zuinig als het gaat om hun stroomverbruik. Zo gebruikt Brigitte bijvoorbeeld geen wasdroger, maar hangt ze de was aan de lijn op zolder. “Het is belangrijk om goed te ventileren als je de was binnen droogt,” tipt Martien. “Wil je zeker weten dat je voldoende ventileert? Dan kun je dat meten met een CO2-meter.” 

Toekomstplannen 

Naast dat Brigitte en Udo al goed op weg zijn met het verduurzamen van hun woning, denken ze nog na over vervolgstappen. “Wat we nog overwegen is het aanleggen van een groendak op onze aanbouw,” zegt Brigitte. Naast dat een groendak water vasthoudt, zorgt het ook voor verkoeling in de zomer. “Controleer wel eerst de draagkracht van je dak voordat je een groendak plaatst,” merkt Martien op. “En vergeet niet dat je subsidie kunt krijgen voor het aanleggen van een groendak!”

Naast de subsidie voor een groendak zijn er ook subsidies beschikbaar voor andere duurzame maatregelen, zoals de aanschaf van een warmtepomp. Dit is iets waar Brigitte en Udo ook aan denken. Met een hybride warmtepomp zouden ze hun gasverbruik met zo’n 60-70% kunnen verminderen. Deze investering zal hun stroomverbruik wel verhogen, maar de 14 zonnepanelen die ze al hebben liggen kunnen een groot deel van die energie opwekken. 

Benieuwd welke duurzame stappen er voor jouw woning mogelijk zijn? Vraag een huisbezoek aan of kom langs in onze showroom.

Wie
Brigitte en Udo

Welke woning
twee-ondereen-kapwoning uit 1955

Verbruik
1350 m3
1700 kWh