Op bezoek bij… De Donken
In deze rubriek gaan we op bezoek bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe anderen bezig zijn met verduurzamen. Dit keer gingen we langs in de Donken. Een wijk in Helmond waar buurtbewoners samen aan de slag zijn gegaan met verduurzamen.
In de Donken bundelden bewoners hun krachten om hun huizen duurzamer te maken. Wat begon als een initiatief vanuit het EnergieHuis, groeide uit tot een collectieve aanpak en een inspirerend voorbeeld voor andere bewoners. “Het is fijn om samen stappen te zetten voor een duurzamer huis en een betere wereld. Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken,” vertelt Thijs, een enthousiaste energiecoach.
In oktober 2022 startte het project, nadat de energiecoaches een oproep plaatsten in wijkblad De Lindenberg. Het doel? Bewoners met vergelijkbare huizen samenbrengen om collectief verduurzamingsmaatregelen te nemen. De Donken bleek een mooi voorbeeld te zijn: met 54 gelijke woningen waren er genoeg kansen voor samenwerking.
“Het project begon klein, maar de kracht van de groep maakte het groot,” vertelt energiecoach Thijs. Werkgroepen werden gevormd en taken verdeeld. Zo ontstonden er groepen voor glasisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. “Iedereen bracht iets unieks in. Sommigen hadden een groot netwerk, anderen konden goed onderhandelen met leveranciers of hadden bouwkundige kennis” zegt Suzanne. “Het is belangrijk om te kijken waar ieders kracht ligt” vult buurtgenoot Jac aan.
Samen is leuker én effectiever
De kracht van de collectieve actie werd al snel duidelijk. Door gezamenlijk offertes aan te vragen, kregen de bewoners niet alleen betere prijzen, maar ook meer aandacht van leveranciers. De ‘glas’ groep was het meest succesvol. Naast verbeterde glasisolatie bij zo’n 13 huizen, heeft het project ook vele andere bewoners in de wijk aan het werk gezet. Zij hebben intussen bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst, of nieuwe kozijnen met glas, of airco, of een geïsoleerde garagedeur of zijn anderszins bezig geweest met isolatie en milieu.
De acties van de groepen hebben tot veel inzicht geleid. Uit het onderzoek van de groep gevelisolatie bleek dat er weinig ruimte over was in de spouwmuur om extra te isoleren. Ook bij dakisolatie bleek uit bouwkundig onderzoek dat de daken van de woningen niet stevig genoeg waren om extra isolatie te dragen. En als laatste de vloerverwarming, ook dit is onderzocht maar bleek via de kruipruimte te weinig winst op te leveren in verhouding tot de kosten.
De samenwerking zorgde voor waardevolle inzichten. “We hebben elkaar behoed voor fouten en veel geleerd van elkaars ervaringen,” merkt Peter Jan, één van de buurtbewoners, op.
Praktische resultaten én bewustwording
Hoewel niet alle plannen realiseerbaar bleken, heeft het project veel in gang gezet. Naast de grotere maatregelen zoals glasvervanging, namen bewoners kleinere stappen. Ze plaatsten bijvoorbeeld radiatorfolie, radiatorventilatoren of verbeterden tochtwering. “Het bewustzijn is enorm gegroeid in de wijk. Zelfs degenen die niet direct meededen, zijn gaan nadenken over verduurzaming,” zegt energiecoach Thijs.
Modelwoningen speelden een belangrijke rol in het proces. Door een voorbeeldhuis in te richten met verbeteringen zoals HR++-glas en tochtwering, kregen andere bewoners een goed beeld van de mogelijkheden en resultaten. Dit maakte het gemakkelijker om twijfelaars over de streep te trekken.
De toekomst
De groep is erg tevreden met hun stappen. Wellicht kunnen ze in de toekomst nog kijken naar eventuele vervolgstappen, zoals het onderzoeken van warmtepompen. De basis van samenwerking is al gelegd. “We blijven elkaar inspireren en helpen waar we kunnen. Het is fijn om te weten dat je niet alleen staat in deze uitdagingen,” vertelt Jac. Het was niet alleen nuttig, maar ook gezellig. “Het is leuk omdat je het samen doet én tegelijk de aarde helpt,” vult buurtbewoner Toine aan.
Voor wie ook een collectief verduurzamingsproject wil starten, hebben de bewoners een paar goeie tips:
- Verdeel de taken slim: kijk waar ieders kracht ligt en maak daar gebruik van.
- Werk samen, maar houd het individueel: laat bewoners zelf verantwoordelijk blijven voor opdracht en uitvoering. Zo voorkom je gedoe.
- Houd de vaart erin: regelmatig overleggen en beslissingen nemen zorgt voor een dynamisch proces.
- Maak een gezamenlijk e-mailadres aan: zo kun je alle informatie verzamelen op een plek waar iedereen toegang tot heeft.
Met trots kijken de bewoners terug op hun aanpak. Het project zorgde voor meer comfort in de huizen, lagere energiekosten, hogere woningwaardes en een hechtere buurt. “We hebben iets neergezet wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor ons allemaal,” vat Suzanne samen.
Wil jij ook samen met je buren aan de slag? Neem contact met ons op via [email protected]. We denken graag met je mee!