Op bezoek bij… Dick en Anita

In deze rubriek nemen we een kijkje bij woningeigenaren in Waterdael. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij Dick en Anita van der Geest die al twee jaar van het gas af zijn. Dick is tevens lid van de klankbordgroep van het Waterdael-project. 

Bij het binnenlopen in de woonkamer zien we meteen bordspelletjes en knuffels liggen. “Die zijn niet van mij hoor”, lacht Dick. “Onze kleinkinderen komen hier wel eens over de vloer, die zijn er drukker mee dan wij.” Met wij bedoelt hij zichzelf en zijn vrouw Anita, met wie hij hier in april 30 jaar woont. Hun kinderen zijn al jaren de deur uit, dus wonen ze met z’n tweetjes in de vrijstaande woning.

Van gas naar all-electric

In 1993 hebben ze het huis laten bouwen. Dick werkte toen nog bij een firma die bedrijven hielp van het gas af te gaan. “Eigenlijk deed ik toen bijna hetzelfde als dat ik nu met mijn huis heb gedaan. Wij vervingen bijvoorbeeld ovens die op gas draaiden door elektrische ovens.” 

Sinds 2022 heeft het huis twee all-electric warmtepompen: één voor het verwarmen van de woning en één voor het leveren van warm douche- en tapwater. Deze draaien op de 24 zonnepanelen die op het huis en het afdak liggen. “Wat het ons oplevert? Ons gasverbruik is op dit moment gewoon nul, tegenover de ongeveer 1.700 kuub die we eerst verbruikten. Ons elektriciteitsverbruik is dan wel van 3.000 kWh naar 6.000 kWh gegaan, maar dit compenseren we met de zonnepanelen.” 

Dat ze geen gas meer gebruiken, betekent zeker niet dat het minder comfortabel wonen is. “Ik ben in 2017 begonnen met het testen of mijn woning geschikt is voor een warmtepomp. Ik kwam erachter dat de temperatuur van de cv-ketel nooit warmer werd dan 50 graden en dat het dan nog steeds lekker warm en comfortabel bleef in huis. Toen ben ik gaan kijken welke warmtepomp past bij onze situatie. We hebben de warmtepomp nu twee winters in gebruik en ik vind het eigenlijk aangenamer dan mijn gasketel. Soms is het zelfs te warm binnen, maar ja, dan trek ik gewoon mijn vest uit.” 

De hele buurt doet mee 

Dick en Anita zijn niet de enige in de buurt die niet meer op het gas aangesloten zijn. “Onze achterbuurman heeft al een all-electric warmtepomp. Aan de overkant hebben twee huizen een hybride warmtepomp, maar deze zijn all electric-ready. Die kunnen vrij gemakkelijk losgaan van het gas.” 

“Volgens mij heeft ondertussen iedereen in deze buurt zonnepanelen.” 

Toekomstplannen 

Voor de toekomst zijn er niet nog grootse plannen: “In week 17 wordt wel de gasmeter officieel weggehaald. Hij hing er eigenlijk alleen nog omdat mijn vrouw zeker wilde weten of de warmtepompen het goed genoeg deden”, zegt Dick lachend. “Voor de rest missen we alleen nog vloerisolatie en HR++ glas in de ramen. Het probleem is als we dat nog willen aanpakken, dat we dan de vloer volledig eruit moeten halen en alle kozijnen moeten vervangen. Dat doen we dus niet meer waarschijnlijk.” 

Tip van de bewoner

“Mijn tip is eigenlijk heel simpel. Ga gewoon zelf eens in de winter testen hoe het zit met je verbruik en hoeveel warmte je nou eigenlijk nodig hebt. Als je dan besluit om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen, doe dat dan bij een lokaal bedrijf. Mijn installateur zit hier in de buurt. Als er iets kapot is, staat hij een stuk sneller hier voor de deur dan wanneer ik iemand van verder weg zou moeten laten komen.” 

Wie
Dick en Anita uit Someren

Welke woning
Vrijstaande woning uit 1993

Verbruik
0 m3 gas en 6.000 kWh elektra