Op bezoek bij… Jan en Fien

In deze rubriek gaan we op bezoek bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe anderen bezig zijn met verduurzamen. Dit keer gingen we langs Jan en Fien in Dierdonk in Helmond.

In de prachtige wijk Dierdonk worden we hartelijk ontvangen door Jan en Fien. Inmiddels wonen zij weer met z’n tweeën in hun vrijstaande woning, waarvan zij de eerste bewoners zijn. Het huis is in 1994 gebouwd. “Dat betekent dat de isolatie prima is”, zegt energiecoach Paul. “De meeste ramen zijn 30 jaar oud en zouden vervangen kunnen worden door HR++-glas om de isolatie van de woning te verbeteren. Maar dat is wel een grote investering voor een relatief kleine verbetering.” In 2005 is de serre aangebouwd. De serre zorgt voor minder afkoeling van de woonkamer, maar in de winter komt er best wat kou van de ramen af. Door dan de tussendeur te sluiten, merk je daar gelukkig niet zo veel van.  

Verwarmen 

Jan en Fien hebben een HR-combiketel, die de woning en het tapwater verwarmt. “De HR-ketel is 9 jaar oud, dus we denken nog niet aan een (hybride)warmtepomp.” De hoofdverwarming is vloerverwarming, maar er zijn ook radiatoren voor bijverwarming. Iets wat je vaker ziet bij woningen uit de jaren ’90. Sinds kort hangt er in de woonkamer ook een airco. Jan: “De airco gebruiken we vooral om snel even bij te warmen in onze zithoek en heel soms om te koelen in de zomer.”  We zien ook nog een gaskachel in de woonkamer staan. Fien: “Die hebben we vooral voor de gezelligheid, maar is al twee jaar niet gebruikt. Toch laten we de gaskachel nog even staan.”  

Energie besparen 

Jan: “De laatste jaren worden wij ons meer bewust van de klimaatverandering. Dat is een reden voor ons om energie te besparen. Maar natuurlijk is er ook de economische impuls. In de loop der jaren is ons gasverbruik verminderd, met name toen de kinderen uit huis gingen. We verbruiken nu zo’n 600 m3 gas minder per jaar dan 10 jaar geleden.”  Toen Jan met pensioen ging, had hij tijd om het elektriciteitsverbruik eens goed te bekijken. Hij heeft alle apparaten en verlichting doorgemeten met een energieverbruiksmeter. In een jaar tijd kon het verbruik worden teruggebracht van ruim 6000 kWh naar 4500 kWh, door bijvoorbeeld lampen te vervangen door LED-lampen, de vier pompen van de vloerverwarming en de vijver op een tijdschakelaar te zetten, de tuinverlichting af te schakelen, de koelkast te vervangen en zelden de wasdroger te gebruiken. 

Energie opwekken 

Sinds 2021 hebben Jan en Fien 18 zonnepanelen op het dak liggen. Deze wekken circa 5700 kWh per jaar op. Daardoor is de energierekening flink omlaag gegaan. Jan: “We ontvingen zelfs nog een kleine terugleververgoeding en het is fijn dat we nog een tijdje van de salderingsregeling gebruik kunnen maken, voordat deze wordt afgeschaft.”  

Toekomstplannen 

Jan: “Heel misschien gaan we toch een hybride warmtepomp aanschaffen. Het zou mooi zijn als we daarmee ons gasverbruik flink kunnen verminderen. Over een elektrische auto denken we nu nog niet na. Omdat we ook een caravan moeten trekken is dat momenteel een minder gelukkige combinatie.” 

Tips 

Tip van Jan: “Meten is weten. Door je elektriciteitsverbruik te meten, krijg je meer inzicht.” 

Tip van Fien: “Doe je gordijnen dicht als het donker wordt. Daarmee houd je de warmte binnen en de kou buiten.” 

 

Wie
Jan en Fien uit Helmond

Welke woning
Vrijstaande woning uit 1994

Verbruik

Gasverbruik:
1400

Stroomverbruik:
5700 kWh opwek

4500 kWh verbruik