Op bezoek bij… Jolanda en Hans

Wij gingen langs bij woningeigenaren Hans & Jolanda in Stiphout om meer te horen over hun duurzaamheidsreis. Zij wonen samen met hun dochter Sanne, zoon Jasper en hond Yara in een rijtjeswoning van begin jaren 90. In 2010 zette het gezin al de eerste stappen richting een groener huis en binnenkort staan er weer nieuwe projecten op de planning! 

De verbouwing  

Hans en Jolanda kochten hun rijtjeswoning uit de jaren ’90 in 2001. Het huis heeft een prachtig groen uitzicht over het weiland aan de andere kant van de straat. Het huis vulde zich snel met de komst van twee kinderen: Sanne en Jasper. De eerste jaren in hun nieuwe woning was er weinig ruimte voor verbouwplannen, maar in 2010 besloot het stel een eerste stap in duurzame richting te zetten. De benedenverdieping werd aangepakt, er kwam een overkapping en ook vloerverwarming werd aangelegd. Midden in de kamer staat een gaskachel. “Die is er puur voor de gezelligheid en af en toe wat bijverwarming tijdens de koude wintermaanden”, verklaart Jolanda.  

Zoals voor veel gezinnen die al enige tijd in hun huis wonen, worden verbouw- en verduurzamingsstappen één voor één gezet. Op die manier kun je de kosten een beetje over de tijd verdelen. “Extra voordeel is dat je dan ook tijd hebt om eerst het effect van een genomen maatregel te analyseren, voordat je verdere stappen zet”, zegt energiecoach Wim. In 2022 hebben Hans en Jolanda zonnepanelen op hun dak gelegd.   

Toekomstplannen  

De eerdere verbouwing en de zonnepanelen werpen hun vruchten af. Nu willen Hans en Jolanda aan de slag met hun ramen. De grootste redenen hiervoor zijn de condens op de ramen én een relatief hoge energierekening. Ook zijn er momenteel voordelige subsidies beschikbaar voor isolerende en duurzame maatregelen waar ze graag gebruik van willen maken. Eind dit jaar worden daarom alle ramen en kozijnen vervangen. Hierbij worden alle houten kozijnen vervangen voor kunststof kozijnen met HR++ glas.  

Omdat je 2x zoveel subsidie krijgt als je 2 of meer maatregelen met elkaar combineert, overwegen Hans en Jolanda ook om een warmtepomp te plaatsen. Omdat het gasverbruik van het gezin meevalt (bijna 1.000 m3 per jaar) maar het stroomverbruik aan de hoge kant is (4.200 kWh), tipt coach Wim om eerst eens een slimme meter te plaatsen en deze real time af te lezen. Op die manier krijg je inzicht in wat precies de energieslurpers van de woning zijn en waar de grootste slagen te halen vallen. “Meten is weten!” aldus Wim. “Zodra de ramen zijn vervangen is het ook goed om in het najaar een warmtebeeldscan van de woning te laten maken. Met een warmtebeeldscan kun je overgebleven warmtelekken op sporen”, vult hij aan. Wanneer een tweede maatregel binnen 24 maanden genomen wordt, geldt nog steeds de dubbele subsidie (in dit geval op het HR++-glas). 

Tip van de energiecoach

Naast ‘stap voor stap nuttige dingen doen’ en ‘meten is weten’ tipt energiecoach Wim om goed te ventileren. “Isoleren betekent ventileren”, zegt hij in reactie op het plan de ramen en kozijnen te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een ventilatiesysteem of CO2-meter die aangeeft wanneer de ruimte gelucht moet worden.   

 

Wie
Jolanda en Hans, met hun twee kinderen en de hond

Welke woning
Rijtjeswoning uit de jaren ’90

Verbruik
1.000 m3 gas en 4.200 kWh elektra