Op bezoek bij… Mariska en Ton

In deze rubriek nemen we een kijkje in huis bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij Mariska en Ton, die vrijwel volledig van het gas af zijn. 

Op een ochtend in april gaan we langs bij Mariska in Helmond. Sinds iets meer dan een jaar woont ze hier met haar man Ton, hun twee kinderen en huiskat Maki.

 

Voorbeeldhuis

In en rondom het huis hebben Mariska en Ton eigenlijk alles gedaan wat kan op het gebied van verduurzaming. “We hebben 25 zonnepanelen en een warmtepompboiler voor warm water. We verwarmen ons huis met een aircosysteem en als het fris wordt op de plek waar we op dat moment zijn, verwarmen we bij met een infraroodpaneel. Het huis had al een energielabel A toen we het kochten, dus qua isolatie zit het ook goed. Het is hier nu 20 graden binnen en ik heb helemaal niks aanstaan! In onze tuin hebben we een regenwaterton en een composthoop.”

Het verwarmen van de ruimtes in huis gebeurt alleen nog maar met airco’s. Een airco werkt in feite hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp. De buitenunit onttrekt warmte uit de omgevingslucht, waarna het via de binnenunit wordt verspreid door de kamer. Daarnaast worden infraroodpanelen gebruikt als bijverwarming. “In het begin hadden we alleen de airco’s, maar het enige vervelende vond ik de manier waarop deze de ruimtes verwarmen. Ik weet niet waarom, maar ik vond de wind niet zo prettig. Daarom hebben we besloten om naast de airco’s ook infraroodpanelen te installeren. Nu is het wel comfortabeler.” Bovendien zijn de panelen ingesteld op timers, waardoor ze alleen aangaan op momenten waarop de ruimtes daadwerkelijk gebruikt worden. “Zo stoken we niet onnodig in ruimtes waar we niet zoveel komen, zoals de gang en de garage.”

Redactionele noot: Verwarmen met een airco kan, maar dan moet deze goed geïnstalleerd zijn en op de juiste plek hangen. Koelen met een airco heeft niet de voorkeur, want dit is schadelijk voor het milieu. Wil je je huis koel houden in de zomer? Dan raadt EnergieHuis Slim Wonen een ventilator aan.

Daarnaast zijn Mariska en Ton ook bewust bezig met hergebruiken.We hebben het tuinhuisje afgebroken en mijn man gebruikt het overgebleven hout voor zijn hobby. Hij maakt van alles zelf, waaronder onze loungebank buiten en een aantal lampen binnen. 

 

Onzekerheid

Door de getroffen maatregelen zouden Mariska en Ton volledig van het gas af kunnen gaan. Het probleem is echter de onzekerheid over de toekomst. “Wie weet wat de overheid over een tijdje weer beslist. Misschien is het gas dan opeens spotgoedkoop en is het weer voordeliger om daarop terug te vallen. Daarom durven we het nog niet aan om volledig van het gas af te gaan. We gebruiken op dit moment geen gas, maar betalen dus wel nog voor de gasaansluiting.”  

“Het elektriciteitsverbruik ligt wel hoog moet ik eerlijk zeggen. We wonen met vier volwassenen in een huis, dus wat wil je? Ik denk dat we tussen de 7.500 en 8.000 kWh verbruiken, maar dit compenseren we met de zonnepanelen op het dak. Het dak ligt op het zuiden, ideaal dus!” 

Rol EnergieHuis Slim Wonen 

Mariska en haar man hebben via EnergieHuis Slim Wonen informatie ingewonnen over hun zonnepanelen en warmtepompboiler. De themabijeenkomsten en de persoonlijke afspraken zorgden voor meer duidelijkheid. “Dat hielp wel bij het uitzoeken van de panelen, zo konden we iets gerichter zoeken naar wat het beste paste bij ons huis. We wisten door de energiecoaches namelijk welke soorten panelen er waren en wat er het beste voor ons zou werken.” 

Tip van de bewoner

“De tip die ik anderen zou meegeven is eigenlijk vrij simpel. Hou gewoon goed de regelingen en subsidies van de overheid in de gaten. Wij hebben destijds zonnepanelen aangeschaft toen er nog btw op zat. Dat konden we daarna terugkrijgen. Zo zijn er eigenlijk altijd wel dingen te vinden waar je op zou kunnen besparen.” 
“Daarbij wil ik wel nog even vermelden dat het goed is om ook rekening te houden met de onderhoudskosten die bij sommige maatregelen komen kijken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de airco’s goed te onderhouden, want anders heb je er op een gegeven moment niks meer aan. Gelukkig hebben wij onze monteur lokaal weten te vinden, dus hij is altijd dichtbij.” 

Wie
Mariska en Ton en hun twee kinderen uit Helmond

Welke woning
Vrijstaande woning uit 1997

Verbruik
0 m3 gas en 7.500 kWh elektra