Op bezoek bij… Natascha en Bob

In deze rubriek neemt EnergieHuis Slim Wonen een kijkje in huis bij woningeigenaren in de buurt. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met verduurzamen. Dit keer gingen we op bezoek bij Natascha en Bob in Someren.  

Vijf jaar geleden kochten Natascha en haar man Bob hun woning in Someren. Het huis was gebouwd in 2000 en had nog geen enkele vorm van verduurzaming. “Het was een koud huis, zonder vloerverwarming, zonder zonnepanelen en volledig afhankelijk van gas,” vertelt Natascha. De oncomfortabele kou en hoge energiekosten brachten hen aan het denken. “Op een gegeven moment mistte we wel echt de vloerverwarming en comfort in ons oude huis. Dat was het moment waarop we besloten: dit kan anders.” 

Omdat Bob in de bouw werkt, wist hij precies waar ze moesten beginnen. “We zijn gestart met een warmtepomp. Dat betekende dat we de hele benedenverdieping opnieuw moesten aanpakken. De vloer ging eruit, vloerverwarming erin, en de oude convectorput verdween.” Daarnaast besloten ze 18 zonnepanelen te laten plaatsen. “Zo kunnen we grotendeels zelfvoorzienend zijn.” De meterkast en elektra werden aangepast om de warmtepomp goed te laten werken en ook de zolder werd meteen meegenomen in de verbouwing om de binnenunit te kunnen plaatsen. 

Comfort en besparing 

Het resultaat mag er zijn: de gaskraan is volledig dichtgedraaid. “We hebben geen gas meer nodig en spelen met de zonnepanelen mooi quitte over het hele jaar.” De radiatoren op de bovenverdieping zijn weggehaald en we hebben ervoor in de plaats een airco gehangen.  “Het is boven iets frisser, maar voor ons prima. En als de kinderen straks gaan studeren, zetten we er gewoon een elektrisch kacheltje bij.” 

Naast de financiële besparing merken ze vooral het extra wooncomfort. “Voorheen was de vloer echt ijskoud. Nu voelen we een constante warmte in huis en dat maakt een enorm verschil.”  

Duurzaamheid voor de toekomst 

Natascha en Bob hebben bewust geïnvesteerd in duurzame oplossingen. “We wilden niet afhankelijk blijven van de stijgende gasprijzen en ook voor de toekomst van onze kinderen is het belangrijk.” Naast het verlagen van hun maandlasten speelt ook de waarde van de woning een rol. “Als we ooit willen verkopen, dan is het een groot pluspunt dat ons huis volledig verduurzaamd is.” 

Het was geen overhaaste beslissing. “Door het werk van mijn man kende we veel bedrijven die we uiteindelijk hebben ingeschakeld. Maar als tip voor andere: nodig meerdere partijen uit om offertes laten maken. Je moet echt een goed gevoel hebben bij het bedrijf dat het uitvoert.” 

Nog een laatste stap 

Op de vraag of er nog plannen zijn, antwoordt Natascha lachend: “Ja, het glas! Dat is nog niet HR++, dus dat staat op ons wensenlijstje.” Ondanks deze laatste stap is ze ontzettend tevreden met de keuzes die ze hebben gemaakt. “We hebben het in één keer goed gedaan. Het is een investering, maar de besparing en het comfort maken het absoluut de moeite waard.” 

Verduurzamen kost geld, maar voor Natascha en haar gezin was het een logische keuze. “We wonen hier heerlijk en zijn blij dat we deze stap hebben gezet. We zijn klaar voor de toekomst!”