Op bezoek bij… Nicole

In deze rubriek nemen we een kijkje in huis bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij Nicole, die al decennialang bezig is met het verduurzamen van haar huis. 

Nicole woont al sinds 1977 in deze woning. Eerst met haar man en drie kinderen, maar sinds enkele jaren woont ze hier alleen. Bij binnenkomst valt het meteen op dat er een diepe, beschutte tuin achter het huis ligt. “In de zomer is het heerlijk om buiten te zitten”, zegt ze stralend. “Al het groen zorgt voor verkoeling.” 

Voorloper 

Vanaf het moment dat Nicole in haar woning is gaan wonen, is ze begonnen met het verduurzamen van het huis. “Toendertijd keken mensen ons heel gek aan dat we bezig waren met verduurzamen. Tegenwoordig is het een stuk normaler. We begonnen bijvoorbeeld als één van de eersten met het isoleren van de spouwmuur. Daarna hebben we nog de kruipruimte opgevuld met korrels en alle glas-in-lood ramen voorzien van dubbel glas.”

Het hele huis werd dus goed geïsoleerd, maar dat zorgde op een gegeven moment wel voor een probleem. “In het begin werd ons gezegd dat alles ‘potdicht’ moest zitten. Het gevolg was dat we schimmel kregen in huis. We zijn toen gaan kijken naar de ventilatie en hebben het probleem gelukkig kunnen oplossen door onder andere ventilatieroosters in de ramen te plaatsen.”

Naast de isolatie zijn er ook kleine bespaarmaatregelen genomen in huis. Zo is er radiatorfolie achter elke verwarming aangebracht en zijn er ventilatoren onder de radiatoren geplaatst. “Wanneer ik de ventilatoren aanzet, is de kamer binnen 15 minuten comfortabel warm.” 

(Nog) geen zonnepanelen 

Op dit moment heeft Nicole geen zonnepanelen op het huis liggen. “Ik heb wel eens contact gezocht met een leverancier, maar daaruit bleek dat het mij niet veel zou opleveren. Door de vele bomen rondom het huis ligt mijn dak vaak in de schaduw.” Toch denkt Nicole er nog steeds over na om wat panelen neer te leggen. “Als ik het zou doen, dan doe ik het uit milieuoogpunt.”

Rol EnergieHuis Slim Wonen 

Een tijdje geleden is Nicole binnengelopen bij EnergieHuis Slim Wonen. “Ik fiets er vaak langs en besloot eens binnen te lopen om wat vragen te stellen over onder andere zonnepanelen. Het was er toen best druk, maar er werd alle tijd voor mij genomen. Dat vond ik heel prettig.”

Daarna heeft Nicole nog eens contact opgenomen, voor een warmtebeeldscan. “Met de beelden van de warmtebeeldscan kon ik precies zien waar nog warmte verloren gaat en wat de staat van de spouwmuurisolatie is. Gelukkig bleek de isolatie niet verzakt te zijn.” 

Nicole is erg tevreden over haar ervaring met EnergieHuis Slim Wonen. “Ik wil nog even zeggen dat ik het een super sympathieke instelling vind. Heel fijn dat de voorlichting gratis is en dat de coaches zo enthousiast zijn. Dat maakte het voor mij heel makkelijk om contact te zoeken.”

Tip van de bewoner

“Ik zie tegenwoordig heel veel huizen waar mensen beginnen met stoken zodra ze het koud hebben. Bij mij is het overdag altijd 18 graden binnen en ’s nachts 15 graden. Als ik het koud heb, trek ik een goede dikke trui aan. Of ik pak er ‘s avonds op de bank een dekentje bij, dat is ook nog eens een stuk gezelliger. Mensen hoeven niet meteen te gaan stoken als ze het koud hebben. 

Wie
Nicole uit Helmond

Welke woning
Hoekwoning uit 1937

Verbruik
1400 m3