Op bezoek bij… Prins Dennis en Prinses Monique
In deze rubriek belichten we het huis van een woningeigenaar in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe anderen het doen. Dit keer gingen we langs bij Prins Dennis en Prinses Monique in Helmond.
Het huis van carnavalsprins Dennis in Stiphout valt meteen op. Samen met zijn vrouw Monique en hun twee kinderen woont hij in een gezellige tussenwoning uit 1990. Het is speciaal ter gelegenheid van zijn rol als Prins Carnaval van boven tot onder versierd. Het hele gezin is actief bij carnavalsvereniging De Spurriezeiers. “Op dit moment staat ons leven even helemaal in het teken van carnaval, maar met telkens kleine stapjes die we zelf kunnen uitvoeren, blijven we verduurzamen.”
Het afgelopen jaar stond voor het gezin volledig in het teken van carnaval. “Elk weekend is er wel iets,” vertelt Monique. “Van prinsenbals tot recepties en kletsavonden, het houdt niet op. Maar het is het allemaal waard. De gezelligheid die carnaval brengt, is uniek.”
Carnaval zit een beetje in de familie. Zo was de vader van Dennis 25 jaar geleden al Prins. Nu ervaarde hij zelf hoe moeilijk het is om zo’n rol lange tijd geheim te moeten houden. “Dat was echt een uitdaging”, vertelt hij. “We hebben ons stiekem voor moeten bereiden, van het passen van het pak tot het maken van foto’s. Dat kostte veel tijd, maar het was ontzettend leuk om te doen.” In een dorp als Stiphout, waar iedereen elkaar kent, was het bewaren van het geheim niet eenvoudig. “Vooral in de laatste weken begonnen mensen te gissen”, zegt Monique lachend. “Je merkt dat de nieuwsgierigheid groeit, en dat maakt het extra spannend.”
Kleine verduurzamingstappen
Het gezin vindt het belangrijk om comfortabel te leven. “We willen niet inboeten aan comfort, maar toch verduurzamen. Het moet wel behaaglijk blijven in de woonkamer. De verwarming staat altijd op 20 graden.” Vandaar heeft het gezin de afgelopen jaren kleine stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Maar door de drukte rondom carnaval was er voor Dennis en Monique de laatste tijd niet zoveel ruimte om daar aan te denken. “De voorbereidingen voor carnaval namen zoveel tijd in beslag dat we er niet over nadachten. Na carnaval zal dat wel weer anders zijn.”
Om ze daarbij te helpen, kwam Energiecoach Arno op bezoek. Met een warmtebeeldcamera liet Arno zien dat er rondom de voordeur en de achterpui wat kieren zitten. “Dat was wel een eyeopener”, zegt Monique. “We gaan dit snel zelf aanpakken met tochtstrips. Zo zie je maar: met kleine stapjes kom je er ook.” Daarnaast bleek de temperatuur van de cv-ketel een verbeterpunt. “We wisten eerlijk gezegd niet hoe hoog de temperatuur ingesteld staat”, vertelt Dennis aan Arno. “Wat een goede tip om ‘m terug te zetten naar 60 graden, en misschien zelfs naar 50. Dat scheelt flink in het gasverbruik zonder dat je inlevert op comfort.” Arno vertelt dat ze het wat betreft verduurzaming goed voor elkaar hebben. Er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden om verder te verduurzamen. “Ze kunnen het huidige dubbel glas vervangen door HR++, zonnepanelen plaatsen en/of een volledig elektrische of hybride warmtepomp plaatsen. Al die maatregelen zorgen voor een besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen en een lagere energierekening.”
Toekomstplannen
Hoewel er nu geen groot project op de planning staat, denken Dennis en Monique wel na over toekomstige verduurzaming. “Misschien dat we na carnaval eens in gesprek gaan over zonnepanelen”, zegt Dennis. Qua isolatie hoeft er niet zo veel te gebeuren. “Daardoor zijn onze energiekosten al relatief laag en is de temperatuur in huis constant.”
Energiecoach Arno geeft nog een laatste tip mee: “Verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken. Bijvoorbeeld met het dichten van de kieren.”
Nu op naar de Carnaval. Alaaf!