Op bezoek bij… Robert en Jill
In deze rubriek nemen we een kijkje in huis bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij Robert en Jill in Helmond.
Toen Robert in 2019 de sleutel van zijn woning uit 1955 kreeg, wist hij dat er nog veel verbouw- en verduurzamingswerkzaamheden te doen waren. Samen met zijn vader besloot hij meteen aan de slag te gaan. In slechts vier maanden tijd verbouwde hij het huis ingrijpend. Samen met zijn vriendin Jill, die later bij hem introk, geniet hij nu van een gemoderniseerd en energiezuinig huis.
Niet alleen binnen, maar ook buiten is er veel veranderd. Er werd een stuk aangebouwd en de volledige inrichting werd vernieuwd. “Van de en suitedeuren tot nieuwe kozijnen, we hebben alles zelf aangepakt. Het huis is nu echt een plaatje”, vertelt Robert trots. “Ik geniet ervan om met een project bezig te zijn, en dit huis was de perfecte uitdaging.”
Het huis van onder tot boven aangepakt
De vloer was het eerste grote project. “We hebben alles eruit gehaald en opnieuw opgebouwd: geel zand, isolatie, beton en uiteindelijk vloerverwarming met een mooie visgraatvloer.” De hele benedenverdieping is nu voorzien van vloerverwarming, waardoor radiatoren overbodig zijn. Boven zijn de radiatoren nog aanwezig, maar die staan zelden aan. “We steken graag de gashaard aan als het koud wordt.”
Naast de vloer lieten ze ook de muren isoleren met spouwmuurisolatie en hebben ze het dak zelf geïsoleerd van binnenuit. “Het dak hebben we niet volledig vernieuwd, omdat de oude betonpannen nog in goede staat zijn.” Daarnaast zijn overal nieuwe kozijnen geplaatst met HR++ glas. Dit maakt een groot verschil in isolatie en comfort. “Vooral de voordeur, waar eerst nog enkel glas in zat, isoleert nu veel beter.”
Slim omgaan met energie
Maar hij verduurzaamde nog meer. Zo liet Robert twaalf zonnepanelen installeren om een deel van de energie die hij en Jill verbruiken zelf op te wekken. De zonnepanelen verwarmen ook het zwembad in de tuin via een warmtepomp, die op de garage is geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het zwemseizoen flink verlengd wordt. “Het zwembad verbruikt ongeveer 120 KWh per maand, en dankzij de warmtepomp kan het water van 9 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags automatisch worden opgewarmd.”
Investeren voor de toekomst
Robert heeft dus flink geïnvesteerd in het verduurzamen van de woning. “Het huis had nog wat liefde nodig, maar ik kocht het in een gunstige tijd, dus er was genoeg ruimte om het op te knappen,” legt hij uit. Maar hij ziet mogelijkheden om nóg verder te verduurzamen. Zo overwegen Robert en Jill om een hybride warmtepomp aan te schaffen voor de verwarming van het huis. Martien, de energiecoach van Robert en Jill, merkt op dat de subsidie voor hybride warmtepompen in 2025 omlaaggaat, wat een extra motivatie kan zijn om de overstap nu te maken. “We verbruiken al heel weinig gas, ongeveer 800 tot 900 kuub per jaar, dus ik ben benieuwd wat een warmtepomp voor ons zou betekenen,” zegt Robert.
Een voorbeeld voor velen
Martien bevestigt dat het huis al vrij energiezuinig is. “Dit huis is hét voorbeeld van hoe je een oudere woning verduurzaamt. Robert, met zijn liefde voor techniek en altijd bezig met projectjes, heeft het huis samen met zijn vader omgetoverd tot een gemoderniseerde en mooie woning.”
