Op bezoek bij… Theo en Janny
In deze rubriek nemen we een kijkje in huis bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij Theo en Janny in Mierlo-Hout.
Op een mooie nazomermiddag ging Energiehuis Slim Wonen op bezoek bij Theo en Janny uit Mierlo-Hout (Helmond). Jaren geleden stond Theo op de cover van Eigen Huis Magazine met zijn hybride-warmtepomp en wij waren benieuwd of Theo en Janny sinds die tijd hun huis nog verder hebben verduurzaamd.
Goede basis
Theo en Janny zijn de eerste bewoners van hun woning die in 1991 gebouwd is. De kinderen zijn er groot geworden en inmiddels uitgevlogen. De bijzonder vormgegeven woning (antroposofische architectuur) was vanaf het begin al redelijk goed geïsoleerd. Onder de betonen vloer ligt tempex, de spouwmuur is geïsoleerd, ramen van dubbelglas, het dak heeft 10 cm isolatie en de HR-ketel was een relatief zuinig type. Op de begane grond heeft Theo tijdens de bouw vloerverwarming laten aanleggen als bijverwarming, met name voor het comfort. En koken ging meteen elektrisch. De woning had dus een goede basis om verder te verduurzamen.
Energie besparen
Theo heeft zijn hele werkzame leven gewerkt in de energiewereld. “Tijdens mijn opleiding in de jaren ’60-‘70 heb ik geleerd om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. En sindsdien probeer ik altijd en overal energie te besparen.” Daarom meldde hij zich toen via zijn werk proefadressen werden gezocht om hybride-warmtepompen uit te proberen. In 2008 is die hybride-warmtepomp geplaatst en tot volle tevredenheid gebruikt door Theo en zijn gezin. De warmtepomp heeft 15 jaar gedraaid en in die jaren heeft Theo veel ervaring en kennis opgedaan. Maar ook op andere manieren probeert Theo energie te besparen. “Inmiddels zijn alle energieslurpers zoals de wasmachine, de droger en alle keukenapparatuur vervangen door zuiniger apparaten. En we hebben alle dubbele ramen vervangen door HR++glas. Dat geeft veel meer comfort, zowel qua warmte als geluid.”
Aardgasvrij
Vanwege de hybride-warmtepomp daalde het gasverbruik zo’n 70%. Het gasverbruik daalde verder toen de kinderen één voor één het huis verlieten en daardoor het aantal douchebeurten aanzienlijk daalde. Het warme water in de keuken komt nu van een quooker, in plaats van de CV-ketel. “Zo’n quooker geeft veel meer comfort en je spoelt minder water door de gootsteen terwijl je wacht op warm water,” zegt Theo. Toen het gasverbruik nog maar 300 m3 per jaar was, hebben Theo en Janny de knoop doorgehakt om over te stappen naar een all-electric warmtepomp. “De vaste lasten van het gasverbruik waren relatief hoog en daarom wilden we van onze gasaansluiting af,” licht Theo toe. “In 2023 hebben we de all-electric warmtepomp met een 180 liter boilervat laten installeren. Daarna is de gasaansluiting afgesloten. We wonen nu dus aardgasvrij.”
Zonnepanelen
De eerste zonnepanelen zijn in 2014 geplaats. “Ik wilde al jaren eerder zonnepanelen om mijn eigen elektriciteit op te wekken, maar ons huis heeft geen dak op het zuiden en installateurs wilden daarom niet meewerken.” In de loop van de tijd werden de panelen goedkoper en efficiënter, zodat het dak op het westen toch interessant werd. Vorig jaar zijn er ook aan de oostzijde van het dak zonnepanelen bijgekomen, in verband met de komst van de all-electric warmtepomp. In totaal liggen er nu 31 panelen, waarmee ook de elektrische auto deels opgeladen kan worden. Theo is overgestapt op een dynamisch energiecontract. Vaak zijn er in het weekend negatieve energieprijzen en dat is het ideale moment om het boilervat en de auto op te laden. “Ik betaal nu slechts €42,- per jaar (!) aan energiekosten. Dus het huis verduurzamen en zuinig met energie omgaan loont,” zegt Theo glunderend. Een thuisbatterij om de zelf opgewekte energie in op te slaan vindt Theo nog te duur. “Misschien komt dat nog wel als de salderingsregeling stopt in 2027.”
Tip van de bewoner
“Ga gewoon aan de slag met verduurzamen. Elke stap is een goede stap.”
Wie
Theo en Janny
Welke woning
halfvrijstaand uit 1991
Verbruik
0 m3
7151 kWh
Relevante links