Op bezoek bij… Wim en Mariëtte

In deze rubriek nemen we een kijkje in huis bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij Wim en Mariëtte in Helmond.

De vrijstaande woning, gebouwd in 1980, wordt rijk omgeven door prachtige planten en bomen. Wim vertelt hoe hij en zijn vrouw Mariëtte het huis destijds zelf hebben laten bouwen. Samen met hun drie dochters, die inmiddels uitgevlogen zijn, hebben ze hier altijd met plezier gewoond. Wim en Mariëtte genieten nu nog altijd van hun mooie plek. Toen het huis gebouwd werd, was verduurzaming nog niet zo aan de orde, vertelt Wim.De woning werd voorzien van spouwmuurisolatie, dakisolatie en thermopaneglas, maar verder werden er nog geen maatregelen ondernomen.” 

Tijd voor verduurzaming 

Zo’n 15 jaar na de bouw besloot het stel dat het tijd was voor een verbouwing. De begane grond werd gelijkgemaakt en voorzien van vloerverwarming. “De vloerverwarming kwam goed van pas, want vorig jaar hebben we een hybride warmtepomp laten installeren,” vertelt Wim. Warmtepompen werken het beste bij lagere temperaturen. Vloerverwarming heeft een lage aanvoertemperatuur nodig, wat dus perfect past bij de werking van een warmtepomp.

Naast de installatie van de warmtepomp werd ook het glas vervangen door HR++-glas, waardoor het huis nóg beter geïsoleerd is. Duurzaamheid is voor Wim niet zomaar een hobby; acht jaar geleden sloot hij zich aan bij het bestuur van het EnergieHuis. Een initiatief van bewoners, voor bewoners, om elkaar te helpen hun woningen te verduurzamen. Tot op de dag van vandaag is Wim nog steeds actief bij het EnergieHuis Slim Wonen. 

Plaatsing zonnepanelen 

Wim en Mariëtte hebben nog niet zo lang geleden tien zonnepanelen op het dak geplaatst. “Veel mensen twijfelen op dit moment over zonnepanelen,” vertelt Wim, “maar ze brengen altijd nog wat op, ook al is het misschien minder dan voorheen.”  Als de salderingsregeling vervalt, wordt het nog belangrijker om meer van je eigen opgewekte energie te gebruiken. Door niet meer zonnepanelen te installeren dan nodig is, en dus niet meer energie op te wekken dan je verbruikt, lever je ook minder terug aan het net. Wim is zich hiervan bewust: “We hebben goed gekeken naar ons eigen verbruik en op basis daarvan het aantal zonnepanelen gekozen dat nodig is om in onze energiebehoefte te voorzien.” 

Naast de financiële overwegingen heeft Wim, als natuurliefhebber, ook een andere drijfveer om zonnepanelen te laten installeren. Hij opent een app op zijn telefoon. In deze app is te zien hoeveel CO2 hij al heeft bespaard in de twee dagen sinds de panelen zijn geplaatst. “Ik hoop dat ik zo wat kan betekenen, ook al is het maar een druppel op een gloeiende plaat,” zegt Wim met een glimlach.

Dat de verduurzaming werkt, blijkt wel uit de cijfers. In 2023 verbruikten Wim en Mariëtte 2.080 kWh stroom en 1.285 m3 gas. In 2024, tot en met september, hebben ze 2.600 kWh stroom en slechts 280 m3 gas verbruikt. “Het jaar is nog niet voorbij, maar je kunt wel al zien dat de hybride warmtepomp ervoor heeft gezorgd dat ons gasverbruik flink is gedaald,” legt Wim uit. Het stroomverbruik is zoals verwacht gestegen, maar dit kunnen ze nu grotendeels opvangen met hun eigen zonnepanelen. Dit scheelt uiteindelijk op de energierekening. 

 

Plannen voor de toekomst 

Voor Wim is het verduurzamingscirkeltje bijna rond. “In de toekomst willen we misschien nog overstappen op inductiekoken en overwegen we een elektrische auto. De zonnepanelen zijn zo geïnstalleerd dat we altijd extra panelen kunnen toevoegen als dit nodig is.”  

Daarnaast zou het laten maken van een warmtebeeldscan een handige volgende stap kunnen zijn. Hiermee wordt zichtbaar waar de woning nog warmte verliest, zodat gerichte (extra) isolatiemaatregelen kunnen worden genomen om het energieverbruik verder te verlagen. Ben je benieuwd waar jouw woning warmte verliest? Vraag dan hier een warmtebeeldscan aan.

 

 

Wie
Wim en Mariëtte

Welke woning
Vrijstaande woning uit 1980

Verbruik
280 m3
2.600 kWh
(jan t/m sept 2024)