Besparen radiatorventilatoren echt?

Wil je energie besparen zonder in te leveren op warmtecomfort? Dan is een radiatorventilator een slimme toevoeging aan je verwarming.

Hoe werkt een radiatorventilator?

Een radiatorventilator is een smalle, platte plaat met kleine ventilatoren die je aan de onderkant van je radiator vastmaakt. Zodra de radiator warm wordt, gaan de ventilatoren draaien. Hierdoor verspreidt de warmte zich sneller en efficiënter door de kamer, waardoor deze sneller op temperatuur is. Zodra de radiator afkoelt, stoppen de ventilatoren automatisch.

Wat bespaar je ermee?

Doordat een radiatorventilator ervoor zorgt dat de radiator tot wel 20% meer warmte afgeeft, kan de cv-ketel zuiniger werken. Dit betekent dat je minder gas verbruikt, wat scheelt in de energiekosten. De exacte besparing hangt af van je woning en stookgedrag, maar bij een goed geïsoleerd huis kan het flink oplopen. Daarnaast verbruikt de ventilator zelf maar weinig stroom (slechts een paar kilowattuur per jaar), waardoor de besparing groter is dan het extra stroomverbruik.

Wat kost het?

Radiatorventilatoren zijn er in verschillende soorten en maten. De prijzen variëren van € 37 tot € 330 per stuk, afhankelijk van het type en de grootte. Sommige modellen plaats je bovenop de radiator, andere bevestig je met magneten aan de onderkant. Voor lange radiatoren kan het nodig zijn om meerdere ventilatoren te gebruiken. Houd er rekening mee dat de ventilatoren wat geluid maken als ze draaien, wat voor sommige mensen storend kan zijn.

Ideaal in combinatie met een warmtepomp

Heb je een warmtepomp en gewone radiatoren? Dan zijn radiatorventilatoren een slimme keuze. Ze vergroten de warmteafgifte van de radiatoren, waardoor de warmtepomp efficiënter werkt. Dit kan een forse besparing opleveren op het stroomverbruik van de warmtepomp en zorgt er tegelijkertijd voor dat je huis comfortabel warm blijft.

Extra besparingstip

Wil je nog meer besparen? Probeer de temperatuur van je cv-ketel in te stellen op 50 graden. Dankzij de radiatorventilatoren blijft je huis alsnog aangenaam warm, terwijl je cv-ketel efficiënter werkt en minder gas verbruikt.

Nog meer besparen? Bekijk al onze tips op onze bespaarpagina.

Bron: Milieu Centraal