Rectificatie

In de Helmondse weekkrant De Loop van week 49 (7 december 2023) stond een artikel over de verwachte prijsstijgingen van de energiekosten in 2024. Helaas is er bij het opstellen van het artikel iets mis gegaan waardoor het artikel niet juist en volledig was. De gecorrigeerde versie vind je hieronder. De redactie van De Loop heeft dit ook aangepast in de digitale versie van De Loop.

Een nieuw jaar betekent nieuwe prijzen voor energie. We zetten de veranderingen voor je op een rijtje.

1. Prijsplafond stopt. In 2023 geldt een prijsplafond voor elektriciteit (0,40 per kWh tot 2900 kWh) en gas (1,45 per m3 tot 1200 m3). Vanaf 1 januari 2024 vervalt dit prijsplafond en ga je de tarieven betalen die je met je energieleverancier hebt afgesproken.

2 Energietoeslag voor huishoudens met een lager inkomen komt in 2024 te vervallen. Het is niet meer mogelijk om een compensatie van € 1.300 aan te vragen.

3. Tijdelijk Noodfonds Energie bestaat nog tot en met maart 2024. Tot die tijd kunnen huishoudens met een laag inkomen nog een beroep doen op dit fonds.

4. Btw op energie blijft in 2024 21%.

5. Energiebelasting: in 2024 gaat de energiebelasting op gas verder omhoog van € 0,59 naar € 0,71 per kuub gas (inclusief btw). De energiebelasting op stroom daalt van € 0,15 naar € 0,13 per kWh (inclusief btw). Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan huiseigenaren met een gemiddeld energieverbruik € 65,- meer betalen dan in 2023.

6. Korting op energiebelasting gaat omhoog van € 597 naar € 631. Deze korting geld voor iedereen, ongeacht het gebruik, mits je beschikt over een elektriciteitsmeter.

7. Netbeheerkosten zullen volgens de VEH voor een gemiddeld huishouden naar verwachting met € 84 toenemen. Netbeheerkosten zijn de kosten die gemaakt worden om gas en stroom bij je thuis te brengen. Daarvoor is een netwerk van leidingen, kabels en hoogspanningsmasten nodig. Dat netwerk wordt in onze regio beheerd door Enexis. Enexis heeft het exacte bedrag nog niet bepaald.

Kortom, de kosten voor energie – en met name voor gas – gaan omhoog. Een goed moment om na te denken over het besparen van energie. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak


Onze energiecoaches kunnen je helpen met al je vragen rondom het verduurzamen van je woning!

Maak een afspraak