2 | Recht op het doel af

‘Ik weet wat ik wil: isolatie, zonnepanelen, isolerend glas, warmtepomp. Uit te voeren door een bedrijf dat ik zelf wil kiezen.  Ik zoek informatie, tips en aanbieders’.

Recht op jouw doel af: isolatie, zonnepanelen, HR++ glas. Je hebt  al nagedacht – wellicht heb je al de  uitgebreide oriëntatie gedaan van route 3 – en weet wat je wilt. En je wilt alles onder eigen regie doen en eigen keuzes maken. Voor een lagere energierekening, voor meer comfort of om een andere reden. Je bent tevreden als de maatregel is uitgevoerd. Hier volgen onze tips voor deze route.

Reisgids


1 | Dagtocht  naar betrouwbare informatie

Als je een maatregel overweegt en zelf de afwegingen wilt maken moet je beschikken over betrouwbare informatie. We linken je graag naar de informatie van Milieu Centraal: objectief, wetenschappelijk getoetst en actueel. Op onze pagina ‘maatregelen‘ helpen we je deze informatie snel te vinden.


2 | Bezoek EnergieHuis Slim wonen

Juist als je zelf de regie voert, is het aan te bevelen jouw inzichten te toetsen bij EnergieHuis Slim Wonen. In een gesprek met een van onze voorlichters kun je in het EnergieHuis veel oplossingen gewoon ook zien. Maak een afspraak.


3 | Op zoek naar een bedrijf

Bedrijf vinden voor isolatie? De isolatiebranche biedt in samenwerking met Milieu Centraal een overzicht van bedrijven. Een lokaal bedrijf vinden voor isolatie, warmtepomp of plaatsing van zonnepanelen? Wij bieden een overzicht van lokale bedrijven.


4 | Offerte opvragen

Milieu Centraal biedt voor veel maatregelen een fijne checklist voor het opvragen van een offerte. Wat moet je terugzien in een goede offerte en wat zijn de zaken waar je goed op moet letten.


5 | Offerte beoordelen

Het doorgronden of vergelijken van een offertes kan best lastig zijn. Elk bedrijf deelt zijn offerte op eigen manier in. Als je er niet goed uitkomt kan EnergieHuis Slim Wonen meekijken om offertes te doorgronden. Maak dan een afspraak. Let wel: we kunnen geen uitspraken doen over de service en kwaliteit die bedrijven leveren.

Tips


Informatie goed doorgronden

Informatie vinden is één ding, informatie doorgronden is een tweede. Energiehuis Slim Wonen helpt je graag  informatie te doorgronden. Maak een afspraak.


Zien wat er is aan techniek en maatregelen

Op onze locatie Energiehuis Helmond is veel te zien van de maatregelen en technieken van onderstaand overzicht. Vaak maakt dat veel duidelijk. Op woensdagmiddag kun je zonder afspraak binnenlopen. Op andere dagen is een afspraak gewenst.


Subsidies

De rijksoverheid (RvO) biedt subsidie voor isoleren, voor warmtepompen en zonneboilers. De regeling heeft een zekere drempel. Zo moet je twee maatregelen laten uitvoeren en aan elke maatregel worden eisen gesteld.  Alles is ondergebracht in regeling Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE). De subsidiepot wordt gevoed vanuit de opslag duurzame energie die de netbeheerders in rekening brengen bij elk huishouden of bedrijf dat energie afneemt.


Lenen voor verduurzaming

Veel gemeenten bieden de mogelijkheid om tegen een lage rente geld te lenen voor besparende maatregelen. Kijk op jouw gemeentepagina.

Ook de rijksoverheid biedt die mogelijkheid via de regeling xxxxx

Verder gaan

  • Als je deze route hebt doorlopen kun je  op een later moment besluiten om nog een maatregel te nemen om je woning verder te verduurzamen.
  • Je kunt als vervolg ook overwegen de stap te nemen naar bijvoorbeeld aardgasvrij, of energie neutrale woning. Dit kan via route 7.