Terugblik succesvolle Week van de Duurzaamheid in Nuenen

Lezing ‘Verduurzamen van Monumenten’

Op maandagochtend 9 oktober startte de Week van de Duurzaamheid in Nuenen met de opening van de tentoonstelling ‘Monumenten verduurzamen’ door Wethouder Löwik, Jan Vellekoop en Luc Harms. Diezelfde avond vond een interactieve sessie plaats met monument eigenaren, waarin Dorpsbouwmeester Harrie van Helmond en Jan Vellekoop (voorzitter monumentencommissie) vragen beantwoordden over zaken als subsidie en isolatie. Na een informatieve avond hadden de deelnemers niet alleen waardevolle kennis opgedaan, maar ook nieuwe contacten gelegd en afspraken gepland voor toekomstige bezoeken.

Presentatie Monument en Duurzaamheid Gemeente Nuenen - Wethouder Sandor Lowink EnergieHuis Slim Wonen

Thema-avond ‘De zin en onzin van zonnepanelen’

Op dinsdag en donderdag verzorgden energiecoaches Paul van den Bosch en Frans Potters thema-avonden over ‘De zin en Onzin van zonnepanelen’. Na een grondige uitleg over onderwerpen als opbrengst en salderen, werd geconcludeerd dat zonnepanelen nog steeds een uitstekende keuze zijn voor diegenen die zelf gebruikmaken van de opgewekte energie.

Dit onderwerp werd bewust gekozen vanwege de recente berichtgeving over het afschakelen van zonnepanelen, het stoppen van salderen en de kosten voor teruglevering. Dit maakt veel mensen terughoudend om te investeren in zonnepanelen. Gelukkig maakt de opbrengst veel goed en is de conclusie dat het loont voor zowel de portemonnee als het milieu.

Symposium ‘Eenvoudig verduurzamen in en om huis’

Om dit jaar een andere invalshoek te kiezen bij verduurzaming hebben energiecoaches Kim Mulder en Wilma van Aken samen met Beleidsmedewerker Anne van Eeden en Promotor Duurzaamheid Jos Habraken met bewoners de onderwerpen tuin, kleding, koken en reizen besproken. Tijdens deze avond kwamen er interessante feitjes aan bod, bijvoorbeeld dat er maar liefst 10.000 liter water nodig is om één spijkerbroek te produceren, wat voor velen bezoekers een verrassing was. Bewoners en sprekers zijn met elkaar het gesprek aangegaan, wat leidde tot een nuttige en vooral leerzame avond.

Inloopspreekuur EnergieHuis Slim Wonen

Viering 75ste inloopochtend van de energiecoaches

Op zaterdagochtend werd de week afgesloten met de viering van de 75e inloopochtend van de energiecoaches. Tijdens deze inloopochtend konden bewoners terecht met al hun vragen over energiebesparing en het verduurzamen van hun woning. Deze inloopochtend is al anderhalf jaar een waardevolle bron van informatie en ondersteuning voor bewoners. Iedere zaterdagochtend zitten de energiecoaches uit Nuenen klaar om alle vragen van inlopers te beantwoorden. Vooral met de komst van de koudere maanden weten steeds meer mensen de weg naar de inloopochtend weer te vinden.

Mevr. Bunt krijgt uitleg van energiecoach Wilma van Aken op haar vragen
“Mevr. Bunt krijgt uitleg van energiecoach Wilma van Aken op haar vragen”