Tips om je woning slim te koelen

Op warme zomerdagen kan het in je huis al snel erg warm worden. Gelukkig zijn er tal van slimme en duurzame manieren om je woning koel te houden zonder dat je energierekening stijgt.

Hou ramen en deuren dicht

Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis. Je kunt wel ’s avonds laat, ’s nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait en de koele lucht je opgewarmde huis weer afkoelt.

Sluit de gordijnen

Zorg dat de zon niet naar binnen schijnt. Je houdt de warmte het beste buiten met buitenzonwering, zoals een zonnescherm of rolluik. Als je geen buitenzonwering hebt, sluit dan de lamellen of gordijnen.

Liever ventilator dan airco

Als het echt te warm wordt binnen, zorg dan voor een stroom (koele) lucht met een ventilator. Dit is altijd een milieuvriendelijkere keuze dan een airconditioner. Airco’s gebruiken stroom en bevatten bovendien koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen.

Plaats meer groen

Planten tegen de gevel en bomen rond het huis houden je huis koeler. Van een plat dak kun je een groen dak maken. Dit kan je goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie.