Tips voor ventilatie

Goede ventilatie is erg belangrijk. Met slimme en eenvoudige ventilatiemethoden zorg je voor frisse lucht in huis, zonder onnodig energieverlies of tochtproblemen. Hieronder vind je handige tips om de ventilatie in jouw woning te optimaliseren!

Altijd ventileren

Zorg altijd voor frisse lucht in huis door goed te ventileren. Heb je ventilatieroosters? Laat deze openstaan om vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht binnen te laten. Bij harde wind kun je ze iets dichter zetten om de ventilatie te sturen. Voor meer gemak kun je kiezen voor zelfregelende ventilatieroosters, die automatisch reageren op winddruk.

Wil je energie besparen? Overweeg een CO2-meter. Hiermee zie je precies wanneer ventilatie nodig is, bijvoorbeeld als het CO2-gehalte boven 1000 ppm komt. Zo voorkom je onnodig warmteverlies én verbeter je het binnenklimaat!

Onderhoud ventilatiesystemen

Maak ventilatieroosters minstens één keer per jaar schoon. Laat mechanische systemen om de 2 jaar onderhouden en zorg dat de kanalen elke 8 jaar worden gereinigd.

Gebruik een CO2-meter

Door het CO2-gehalte in huis te meten, krijg je een goed idee van de luchtkwaliteit. Een hoge CO2-waarde is meestal een teken dat je te weinig ventileert. Met een CO2-meter kun je precies zien hoe ventileren de luchtkwaliteit beïnvloedt. Wist je dat onze energiecoaches CO2-meters uitlenen? Vraag ze er maar eens naar tijdens een inloopspreekuur bij jou in de buurt.

Zorg dat lucht kan doorstromen

Zorg dat frisse lucht gemakkelijk door het huis kan bewegen. Onder deuren moet minstens 1,5 cm ruimte zitten om lucht door te laten. Zijn de deuren te lang? Laat ze inkorten of installeer een rooster in de deur of tussenmuur.

Extra ventileren in de badkamer en keuken

Tijdens en na het douchen of koken ontstaat er veel vocht en geur, dus extra ventilatie is belangrijk! Zet een raam open, gebruik de afzuigkap of schakel een mechanisch ventilatiesysteem in op de hoogste stand. Laat de ruimte daarna nog even doorluchten om alle vocht goed af te voeren en schimmelvorming te voorkomen.

Ventileren in de winter

Ook in de winter is ventileren belangrijk, maar wees slim om warmteverlies te beperken. Zet een raam niet langer dan 10-15 minuten open en doe dit bij voorkeur terwijl de verwarming uit of laag staat. Zo ververs je de lucht zonder je huis te veel te laten afkoelen.