Update over de salderingsrekening

Publicatiedatum: 6 juni 2024

Het nieuwe kabinet heeft besloten om de salderingsregeling vanaf 2027 volledig te schrappen. Echter moet de afschaffing van het salderen eerst nog door zowel de Tweede als de Eerste kamer worden goedgekeurd.

De salderingsregeling kost de overheid veel belastinggeld. Ook energieleveranciers hebben er extra kosten door. Omdat het plaatsen van zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling interessant is, wilde de minister de salderingsregeling afschaffen. Het wetsvoorstel waarin de regeling wordt afgebouwd is echter door de Eerste Kamer verworpen.

Omdat het plan van minister Jetten om de salderingsregeling af te bouwen werd afgekeurd, moest het nieuwe kabinet een oplossing vinden om het gat in de begroting te dekken. Het behouden van de salderingsregeling tot 2031 kost de overheid 2,8 miljard euro. Daarom heeft het nieuwe kabinet besloten om de salderingsregeling vanaf 2027 helemaal te schrappen om het financiƫle gat te dichten.

Echter moet de afschaffing van het salderen eerst nog door zowel de Tweede als de Eerste kamer worden goedgekeurd. Er is niet zeker of dit gaat lukken omdat de nieuwe coalitie in de Eerste kamer op dit moment nog niet uit meerderheid bestaat.