Komt een man bij het energieloket: hoe houd ik mijn huis koel?

Onlangs kwam Paul uit Vlierden bij het energieloket met deze vraag: ‘Hoe kan ik het beste koelen als het warm is?’

Veel mensen vinden het onprettig als het in huis heel warm wordt. Het beste is om dit te voorkomen door de zon buiten te houden. En dit gaat weer het beste door ramen en deuren dicht te houden en door te kiezen voor zonwering aan de buitenkant, zoals screens, rolluiken en markiezen – of voor dichte gordijnen. De volgende stap is het gebruik van een ventilator. Een klein ventilatortje aangesloten op de USB uitgang van een laptop, kan je armen en je lichaam al zodanig koelen dat het goed uit te houden is en de stroomkosten zijn laag. Verder kun je een natte doek in je nek leggen.

Een eventuele volgende stap kost veel meer energie: het gebruiken van een airco. De goedkoopste airco’s zijn mobiele airco’s en die werken niet goed. Er moet dan een afvoerslurf naar buiten, vaak door een open raam – waardoor de hitte weer makkelijk naar binnen komt. Verder zetten de eigenaren hun airco vaak pas aan als het binnen al heet is, terwijl zo’n apparaat dan te hard moet draaien en niet optimaal functioneert. Zo raak je honderden euro’s kwijt, je belast het milieu en het probleem is niet opgelost. Als je een airco toch noodzakelijk vindt in jouw situatie, kies dan voor een exemplaar aan de muur, ofwel een split-unit.

Een goede manier om een huis te koelen is ’s avonds en ’s ochtends ramen tegen elkaar open te zetten, waardoor koele lucht de warmte in het huis kan opnemen.

Een slimme investering om de hitte nog beter buiten te houden is met isolatie: spouwmuurisolatie, HR++glas en vooral isoleren van je dak. Daar heb je natuurlijk ook in de winter veel plezier van. Verder verdampt een groene tuin veel vocht, waardoor het daar gauw een paar graden koeler voelt.

Themabijeenkomst Slim koelen en ventileren in de zomermaanden

Een goed geïsoleerd huis warmt in de zomer minder snel op dan een huis zonder isolatie. En ook met zonwering en groen om je huis houd je je woning koeler. Is je huis toch opgewarmd? Dan kan je het slim laten doorwaaien als het buiten is afgekoeld.

Meer tips? Geef je op voor een themabijeenkomst bij jou in de buurt!

Themabijeenkomsten