Effect beter energielabel op woningwaarde

Publicatiedatum: 6 juni 2024

Wist je dat de waarde van je woning toeneemt als gevolg van een verbeterd energielabel? Volgens een analyse van BrainBay stijgt de waarde gemiddeld met 7,2% t.o.v. de waarde van de woning met het oude energielabel. Dit onderstreept het groeiende belang van duurzaamheid in de vastgoedmarkt.

Maximale Waardevermeerdering bij Label D naar A+

De grootste waardevermeerdering doet zich voor bij de sprong van energielabel D naar A+. In de onderstaande tabel wordt voor elke mogelijke labelsprong de procentuele stijging van de woningwaarde weergegeven. Bijvoorbeeld, wanneer een woning van label C naar label A gaat, bedraagt de gemiddelde waardestijging van deze woning 5,4%.

Door de verbetering van het energielabel bespaart de woningeigenaar niet alleen op energiekosten, maar neemt dus ook de werkelijke waarde van de woning toe. Het is belangrijk op te merken dat er wel kosten verbonden zijn aan het verduurzamen van je woning die hier niet zijn meegerekend. De waarde van een woning stijgt vooral bij oudere huizen. Bijvoorbeeld, de waardestijging van een energielabel C naar A is het grootst bij woningen gebouwd vóór 1920, namelijk 7,6%. Bij nieuwere woningen neemt deze waardestijging af.

Bron: Brainbay

Bron: brainbay* labelsprong weggelaten omdat deze in de praktijk minder realistisch is

 

Vragen over het verduurzamen van je woning? Onze energiecoaches helpen je graag verder! Maak een afspraak, vraag een huisbezoek aan of kom langs in onze showroom. Bekijk ook onze pagina over energielabels en check jouw label.