Hoofdlijnen van het regeerakkoord

Onrustig salderingsbeleid

Om het leggen van zonnepanelen op daken te bevorderen is in het verleden de salderingsregeling ingevoerd: de niet gebruikte zonne-energie die je in de zomermaanden aan het net hebt geleverd, mag je wegstrepen tegen een gelijke hoeveelheid uit de van het net ingekochte energie in de wintermaanden. Enkele jaren geleden heeft de regering besloten dat vanaf 2025 de salderingsregeling in zeven jaarlijkse stappen wordt afgebouwd. De eerste kamer heeft begin 2024 besloten de afbouw van de regeling uit te stellen. In het hoofdlijnenakkoord van mei 2024 wordt nu voorgesteld de salderingsregeling per januari 2027 in één keer volledig af te schaffen. Dit flipperkastbeleid maakt mensen onzeker over de aanschaf van zonnepanelen. Afgelopen jaar al is het aantal geïnstalleerde panelen op daken mede hierdoor flink teruggelopen. 

Lees hier meer over netcongestie en wat jij kunt doen.

Zonnepanelen blijven waardevolle investering

Overigens is het niet zo, dat het aanschaffen van zonnepanelen zonder salderingsregeling helemaal geen voordeel meer oplevert. De zelf opgewekte en direct gebruikte elektriciteit leidt tot een lagere elektriciteitsrekening. Daarnaast krijg je voor de teruggeleverde elektriciteit (waarschijnlijk) een kleine vergoeding. De terugverdientijd van je zonnepanelen-investering wordt mogelijk een paar jaar langer, maar is nog altijd veel korter dan de levensduur van de zonnepanelen. Daarom heeft het nog steeds zin om te investeren in zonnepanelen. Zeker nu, omdat de aanschafprijs van zonnepanelen behoorlijk is gedaald. Voor zonnepanelen betaal je geen btw: dit wordt door de leverancier direct op de factuur verwerkt. Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten voor de aanschaf. Lees hier meer over beschikbare subsidies en leningen.  

Sommige mensen overwegen vanwege het afschaffen van de salderingsregeling, een thuisbatterij aan te schaffen. Dit blijkt alleen niet zo voordelig als het klinkt. Lees hier meer over de thuisbatterij.  

Geen verplichte aanschaf warmtepomp  

De verplichting om gasketels vanaf 2026 te vervangen door een (hybride) warmtepomp komt te vervallen als het hoofdlijnenakkoord door gaat. Los daarvan blijft het toch interessant om wél een hybride dan wel een all-electric warmtepomp aan te schaffen. Dit omdat door deze aanschaf de daling van de gasrekening veel groter is dan de stijging van de elektriciteitsrekening. Wel moet de isolatie van jouw huis op orde zijn.
Benieuwd hoe het met de isolatie van jouw huis staat? Doe de Woning Quickscan op onze website of loop binnen in onze Showroom voor een gratis, persoonlijk gesprek. 

Minder belasting op gas
Op 1 januari 2024 steeg de energiebelasting op gas met 11 ct per m tot 71 ct per m3. Per 1 januari 2025 is een daling voorzien van 2,8 ct per m3. Dit komt neer op ca. € 50,– minder belasting per huishouden per jaar. 

Gebruikers warmtenet
Voor gebruikers van een warmtenet geldt het “niet meer dan anders” principe, oftewel; zij mogen niet meer kwijt zijn dan bij gebruik van een conventionele verwarming. Dat blijkt echter lang niet altijd zo te zijn. In dat geval kunnen deze gebruikers een tegemoetkoming krijgen. 

Nog meer vragen?


Plan een gratis afspraak met een energiecoach in onze Showroom

Maak een afspraak