Op bezoek bij… Dirk en Marieke

In deze rubriek nemen we een kijkje in huis bij woningeigenaren in onze regio. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij een bekende Somerenaar, namelijk ex-prins carnaval, Dirk Acda.

Dirk en Marieke wonen samen met hun drie kinderen in een vrijstaande woning in Waterdael. De woning is gebouwd in 1995. Dirk en Marieke hebben nog niet veel gedaan op het gebied van verduurzaming. Ze willen hier wel graag mee aan de slag. Daarom schoof energiecoach Jos aan bij het gesprek om mee te denken over de verschillende mogelijkheden en om samen een verbeterplan op te stellen.

Zonnepanelen: wel of niet doen? 

Terwijl de koffie en thee worden ingeschonken legt Dirk zijn eerste vraag op tafel: “Loont het nog steeds om zonnepanelen te nemen?” Jos antwoordt zonder aarzeling: “Ja, absoluut! Hoe sneller, hoe beter.”   

Maar zoals veel huiseigenaren vraagt Dirk zich ook af: “Wat gebeurt er als straks het salderen stopt?” Jos legt uit dat het dan extra belangrijk wordt om slim om te gaan met de energie die je opwekt. Zo kun je apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser beter overdag laten draaien, wanneer de zon schijnt. “Veel apparaten hebben een timerfunctie, dus zelfs als je overdag niet thuis bent, kun je deze zo instellen dat ze aangaan wanneer je zelf stroom opwekt.” Dirk en zijn gezin verbruiken 2.700 m3 gas en 5.500 kWh elektriciteit. Een tijd geleden is er een elektrische auto aangeschaft, hierdoor zal het stroomverbruik toenemen. Een groot deel van deze stroom zouden ze zelf kunnen opwekken met zonnepanelen.  

De schil van je huis 

Jos benadrukt dat goede isolatie het belangrijkste is als je aan de slag wilt met verduurzamen. “Het begint allemaal met de schil van je huis,” zegt hij. Dirk en Marieke hebben dubbel glas, dat zou verbeterd kunnen worden. Maar er zijn nog meer aandachtspunten. Dirk vermoedt dat er veel warmte ontsnapt via kieren in het huis en naar de zolder. “En dan laten de kinderen ook nog regelmatig de deuren openstaan,” zegt Jos lachend. “Alsof ze in de kerk geboren zijn,” voegt Dirk er met een glimlach aan toe. 

Om dit soort warmteverlies te beperken, raadt Jos aan om het trappengat naar de zolder af te sluiten, zodat de warmte beneden blijft. Daarnaast stelt hij voor om een warmtebeeldscan te laten maken van de woning. “Met zo’n scan zie je precies waar de grootste warmtelekken in je woning zitten en waar je dus beter moet isoleren.” 

Klaar voor een hybride warmtepomp? 

De woning van Dirk en Marieke wordt momenteel nog verwarmd met een cv-ketel, maar Dirk denkt na over de aanschaf van een hybride warmtepomp. Een groot voordeel is dat de woning vloerverwarming heeft. Dit is ideaal, vertelt Jos, want hybride warmtepompen werken efficiënter bij lage temperaturen, en vloerverwarming is daar perfect voor. Jos geeft nog een handige tip: “Wil je weten of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp? Doe dan de verwarmingstest. Zet je cv-ketel op 50 graden en kijk of je huis nog steeds comfortabel warm wordt in de koudere maanden.” 

Het is sowieso interessant om eens te kijken op welke temperatuur je cv-ketel staat ingesteld. Vaak staat deze onnodig hoog. “Als je de temperatuur verlaagt naar bijvoorbeeld 60 graden, krijg je het nog steeds comfortabel warm én bespaar je energie,” aldus Jos. 

Verduurzamen met subsidies 

Energiecoach Jos wijst ook op de financieringsmogelijkheden voor verduurzamen. “Als je echt aan de slag gaat, kijk dan naar de subsidies en leningen die beschikbaar zijn,” zegt hij. “Als je bijvoorbeeld twee energiebesparende maatregelen neemt, zoals isolatie en de installatie van een warmtepomp, kun je zelfs dubbele subsidie krijgen.”   

Wil je meer weten over waarom het nog steeds interessant is om zonnepanelen aan te schaffen? Lees er dan hier meer over.  

Wie
Dirk, Marieke en hun kinderen

Welke woning
Vrijstaande woning uit 1995

Verbruik
2.700 m3
5.500 kWh