Aardgasvrij Waterdael I en II

In juni 2023 is de gemeente Someren gestart met de wijkaanpak voor Waterdael I+II. Het doel is dat alle woningen voor 2030 aardgasvrij-ready zijn, zodat ze daarna over kunnen naar all-electric (volledig op warmtepompen).

Op weg naar aardgasvrije wijken in Someren

Elke gemeente is verplicht door de Nederlandse overheid om een transitievisie warmte te schrijven. Hierin staan de plannen van de gemeente om in 2050 aardgasvrij te zijn. De transitievisie warmte is een levend en openbaar document, dat jaarlijks wordt bijgesteld.

Elke gemeente is inmiddels op het punt gekomen dat zij de Transitievisie Warmte concreet vertalen in wijkplannen. Per wijk wordt bekeken welke oplossingen het beste passen in de opdracht aardgasvrij te worden. In Someren is ervoor gekozen om met de wijken Waterdael I en II te starten. Dit zijn relatief jonge wijken met goed geïsoleerde huizen. De wijk is niet geschikt voor de aanleg van een warmtenet, dus wordt gekeken naar individuele oplossingen (per woning).

Lees de allereerste nieuwsbrief Waterdael I en II aardgasvrij-klaar in 2030!

Informatieavond 7 februari

Tijdens een informatieavond op woensdag 7 februari met de titel ‘Een aardgasvrij-klaar Waterdael I en II in 2030’  hebben ruim 60 inwoners informatie gekregen over de plannen van de gemeente in het kader van de Transitievisie Warmte. De avond werd verzorgd door gemeente Someren en EnergieHuis Slim Wonen.

Bekijk de presentatie en het verslag van die avond. In het verslag staan de vragen die door de aanwezige inwoners zijn gesteld, de antwoorden, relevante achtergrondinformatie en de afsluitende woorden van het Energiehuis Slim Wonen en wethouder Van Doorn.

Informatieavond 7 mei

Op 7 mei werd er opnieuw een informatieavond georganiseerd met de titel ‘Een stappenplan voor aardgasvrij-klaar wonen’.  Bekijk de presentatie en het verslag van die avond.


Stappenplan aardgasvrij wonen

Aardgasvrij, dat gaat niet in één keer. We hebben nog een hele tijd voordat het zover is. Gebruik de tijd die je hebt goed en isoleer waar je kan. Begin met plekken zonder isolatie die makkelijk aan te passen zijn. En benut iedere verbouwing en elk onderhoud aan je huis om de isolatie te verbeteren.

Het volgende lijstje geeft de ideale volgorde naar een aardgasvrije woning aan:

  1. Check de isolatie
  2. Verbeter de isolatie
  3. Check en verbeter de ventilatie
  4. Check je radiatoren
  5. Ga elektrisch koken
  6. Vervang je cv-ketel

video aardgasvrij


EnergieHuis Slim Wonen helpt

Op de weg naar aardgasvrij-klaar wonen sta je niet alleen. EnergieHuis Slim Wonen informeert je over de maatregelen die je kunt nemen en kan je helpen bij een stappenplan. Kijk op de site voor informatie en doe de isolatiezelfscan en/of ventilatie check. Je kunt ook een afspraak maken voor een gratis huisbezoek door een energiecoach en/of een warmtebeeldscan.

Gratis huisbezoek

Woon je in de wijk Waterdeal? Vraag dan een gratis huisbezoek door een energiecoach aan!

Huisbezoek aanvragen
Stappenplan aardgasvrij MilieuCentraal