Op bezoek bij… Leo en Elle

In deze rubriek nemen we een kijkje bij woningeigenaren bij jou in de buurt. Leuk en leerzaam om te zien hoe zij bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit keer gingen we langs bij Leo en Elle. Zij wonen met zes personen in een twee-onder-een-kap woning in Waterdael I in Someren. Een paar jaar terug realiseerden en plaatsten zij al een aanbouw met sedumdak, triple glas, vloerisolatie en -verwarming en airco.

De verbouwing

Het huis, gebouwd in 1993, is nu vier jaar het thuis van Leo, Elle en hun gezin. Bij hun intrek begonnen ze meteen met een grondige aan- en verbouwing op de begane grond. Het doel hiervan was voornamelijk meer ruimte en het creëren van een leef-keuken. Tijdens de verbouwing heeft het gezin vier maanden op de eerste verdieping van het huis gewoond, terwijl beneden de werkzaamheden bezig waren. 

“Gelukkig lagen er al zonnepanelen op het dak, dus konden wij voor het stukje aanbouw een sedumdak plaatsen. Naast dat we het sedumdak er mooi uit vinden zien, zorgt het ook voor een veel langere levensduur van het dak” legt Leo uit.  

De verbouwing heeft niet alleen gezorgd voor extra ruimte: het huis is er ook duurzamer door geworden. De schuifpuien hebben triple glas, de hele benedenverdieping is voorzien van vloerisolatie en -verwarming én er is een airco geplaatst om mee bij te verwarmen. Tijdens de verbouwing hebben ze geprobeerd zoveel mogelijk zelf te doen. “We hebben bijvoorbeeld zelf het sedumdak gelegd en de vloer gesloopt,” zegt Leo tevreden.  

Wanneer we Elle vragen over de verbouwperiode zucht ze opgelucht. “Ik was destijds hoogzwanger. Er werd door iedereen hard gewerkt waardoor we in een rustig en vernieuwd huis de kraamperiode in konden gaan. 

Resultaat

Op dit moment dient de vloerverwarming als hoofdverwarming van de woning. “We hebben de aansluitingen voor de radiatoren in onze woonkamer nog in de muur laten zitten,” zegt Leo lachend, “zodat we de radiatoren altijd nog konden aansluiten als de vloerverwarming niet genoeg comfort gaf. Dit is gelukkig niet nodig geweest.”  

Er zijn geen verbruiksgegevens van vóór de verbouwing, maar voor hun twee-onder-een-kap woning hebben Leo en Elle wel inzicht in het huidige verbruik per jaar. Met ongeveer 1160m3 gas en evenveel stroomverbruik als –teruglevering (een kleine 3000kWh) zitten zij ruim onder het gemiddelde verbruik voor een zespersoons huishouden.  

Toekomstplannen

Binnenkort wordt het glas aan de voorkant van de woning vervangen door HR++ glas. “We merken dat er een koude luchtstroom van de ramen afkomt”, zegt Leo. “Zowel vanwege het comfort als vanwege de besparing op stookkosten, hebben we ervoor gekozen om het glas te laten vervangen.” Daarbij maken zij gebruik van HR++ glas met een dikkere buitenplaat. Dit werkt geluidsisolerend en zorgt ervoor dat zij minder overlast ervaren van de auto’s en lijnbus die voorbij hun huis rijden. Nu en zeker ook straks, wanneer de straat van Leo en Elle de toekomstige hoofdweg van het dorp wordt. Dankzij de tip van energiecoach Jos, hebben Leo en Elle besloten ook nog een andere ruit te vervangen voor HR++-glas om daarmee te voldoen aan de minimale m2-voorwaarde van de zgn. ISDE-subsidie (8m2).  

Met energiecoach Jos hebben Leo en Elle ook gesproken over het optimaal gebruiken van hun zonne-energie-opbrengst. “Zeker met oog op de afbouwende salderingsregeling is het goed om te bedenken hoe je zoveel mogelijk van je opgewekte energie, zelf kunt gebruiken”, vertelt het stel. Jos gaf tevens de tip om aan het eind van het najaar, als de buitentemperatuur het toelaat, een warmtescan te maken van de woning. Die scan spoort warmtelekken op en brengt in kaart waar er nog beter geïsoleerd kan worden. Ook het vervangen van de combiketel staat op de planning. Dit heeft nu geen prioriteit voor Leo en Elle. “We hebben een flinke verduurzamingsslag gemaakt tijdens de verbouwing en we pakken daar nu nog op door met de nieuwe HR++ beglazing aan de voorzijde. Verdere investeringen schuiven we voorlopig nog even voor ons uit.” 

Tip van de bewoner

Een verbouwing opent de deur om in één keer meerdere aspecten van de woning te verbeteren. Zo hebben wij niet alleen onze woonruimte uitgebreid en praktischer ingericht, maar ook een milieubewustere woning, lagere energierekening én meer comfort gecreëerd. Daarbij kun je vaak subsidies of leningen aanvragen.

Wie
Leo en Elle uit Someren

Welke woning
Hoekwoning uit 1993

Verbruik

Gasverbruik: 1160 m3

Stroom totaal: 2883 kWh

Teruglevering stroom totaal: 2990 kWh