Salderingsregeling blijft bestaan

De Eerste Kamer heeft dinsdag 13 februari besloten dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. Voor mensen die zonnepanelen hebben is dit financieel heel aantrekkelijk, omdat stroom die zij opwekken en niet direct gebruiken, verrekend wordt met de stroom die ze inkopen bij hun leverancier.

Saldering, wat is het precies?

De stroom die je met zonnepanelen opwekt, kun je direct gebruiken. Je kunt er je wasmachine mee laten draaien en de lampen mee aan doen. Op zonnige dagen wek je soms meer energie op dan je verbruikt. De teveel opgewekte stroom lever je aan je energieleverancier. Met de salderingsregeling wordt op jouw jaarrekening de stroom die je teruggeleverd hebt, afgetrokken van de stroom die jij afgenomen hebt van de leverancier (salderen). Heb je dan nog opgewekte stroom over, dan krijg je geld terug. Anders moet je betalen.

Afbouw van de baan

De salderingsregeling kost de overheid veel belastinggeld. Ook energieleveranciers hebben er extra kosten door. Omdat het plaatsen van zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling interessant is, wilde de minister de salderingsregeling afschaffen. Het wetsvoorstel waarin de regeling wordt afgebouwd is echter door de Eerste Kamer verworpen. Hierdoor blijft salderen ook na 2024 bestaan. Dat is gunstig voor de eigenaren van zonnepanelen. Voor woningeigenaren die nog geen zonnepanelen hebben, is het een extra stimulans om deze alsnog aan te schaffen. Zeker omdat op dit moment de prijs van zonnepanelen laag is.

De meeste energiemaatschappijen verhalen de extra kosten die zij maken op de afnemers. Hoe zij dit doen, verschilt van maatschappij tot maatschappij, waardoor het allemaal vrij ondoorzichtig wordt. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) stelt op dit moment een onderzoek in of het in rekening brengen van die kosten wel “netjes” geschiedt. Daar bestaan namelijk twijfels over. De uitkomst van het onderzoek wordt binnenkort verwacht.

Nog geen zonnepanelen?

Heb je nog geen zonnepanelen, dan is het nu een goed moment om ze aan te schaffen. Je kunt dan nog maximaal gebruik maken van de salderingsregeling. De winst op zonnepanelen is volgens Milieu Centraal vergelijkbaar met een rente tot wel 8% op je spaarrekening! Zij schatten in dat je je zonnepanelen binnen 5-9 jaar terugverdient. Als je geen geld hebt om in zonnepalen te investeren, zijn er aantrekkelijke leningen. Soms zelfs tegen 0% rente. Meer informatie over zonnepanelen vind je onder het hoofdstuk ‘Slimme maatregelen’. Als je meer wil weten over de mogelijkheid om (renteloos) te lenen kijk even onder ‘Subsidies en Leningen’.

Onze energiecoaches staan voor je klaar

Kom langs bij een van onze inloopspreekuren of maak een afspraak. We kunnen je op elk moment van dienst zijn: bij je eerste oriëntatie, bij het maken van het plan of bij het vergelijken van offertes. Maak juist nu gebruik van deze gelegenheid, want wil je er komende winter profijt van hebben, dan moet je tijdig beginnen.

 

 

Meld je aan

Themabijeenkomst ‘Zonnepanelen ‘ op 2 april, in het EnergieHuis, Torenstraat 3 in Helmond

> Meld je aan
Zonnepanelen plaatsen EnergieHuis Slim Wonen