Update over de salderingsregeling

Het nieuwe kabinet heeft besloten om de salderingsregeling vanaf 2027 volledig te schrappen. Echter moet de afschaffing van het salderen eerst nog door zowel de Tweede als de Eerste kamer worden goedgekeurd.

Saldering, wat is het precies?

De stroom die je met zonnepanelen opwekt, kun je direct gebruiken. Je kunt er je wasmachine mee laten draaien en de lampen mee aan doen. Op zonnige dagen wek je soms meer energie op dan je verbruikt. De teveel opgewekte stroom lever je aan je energieleverancier. Met de salderingsregeling wordt op jouw jaarrekening de stroom die je teruggeleverd hebt, afgetrokken van de stroom die jij afgenomen hebt van de leverancier (salderen). Heb je dan nog opgewekte stroom over, dan krijg je geld terug. Anders moet je betalen.

Schrappen van de salderingsregeling

De salderingsregeling kost de overheid veel belastinggeld. Ook energieleveranciers hebben er extra kosten door. Omdat het plaatsen van zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling interessant is, wilde de minister de salderingsregeling afschaffen. Het wetsvoorstel waarin de regeling wordt afgebouwd is echter door de Eerste Kamer verworpen.

Omdat het plan van minister Jetten om de salderingsregeling af te bouwen werd afgekeurd, moest het nieuwe kabinet een oplossing vinden om het gat in de begroting te dekken. Het behouden van de salderingsregeling tot 2031 kost de overheid 2,8 miljard euro. Daarom heeft het nieuwe kabinet besloten om de salderingsregeling vanaf 2027 helemaal te schrappen om het financiƫle gat te dichten.

Echter moet de afschaffing van het salderen eerst nog door zowel de Tweede als de Eerste kamer worden goedgekeurd. Er is niet zeker of dit gaat lukken omdat de nieuwe coalitie in de Eerste kamer op dit moment nog niet uit meerderheid bestaat.

Onze energiecoaches staan voor je klaar

Kom langs bij een van onze inloopspreekuren of maak een afspraak. We kunnen je op elk moment van dienst zijn: bij je eerste oriƫntatie, bij het maken van het plan of bij het vergelijken van offertes. Maak juist nu gebruik van deze gelegenheid, want wil je er komende winter profijt van hebben, dan moet je tijdig beginnen.

 

 

Zonnepanelen plaatsen EnergieHuis Slim Wonen