Hoe innovatief van het warmtenet af, EnergieHuis Slim Wonen was klankbord!?!

In 2018 kwam Hans Teeuw met zijn echtgenote in de Helmondse wijk Brouwhuis wonen. De verhuizing werd aangegrepen om de nieuwe woning geheel te moderniseren en op een slimme manier te verduurzamen. Na ruim 2 jaar is de klus af en het huis klaar voor de toekomst.

Hans Teeuw met het buffervat van 300 liter in midden en de warmtepomp boiler links boven op de foto.

Hoe innovatief van het warmtenet af?

Omdat het huis, gebouwd rond 1990, toch gemoderniseerd moest worden, pakte hij het meteen grondig aan. Vloerverwarming werd als hoofdverwarming aangelegd en op het dak kwamen 20 zonnepanelen. Vloerverwarming is ideaal in combinatie met een warmtepomp.  Een lucht/water warmtepomp (Meeting, type: MD20D ; unit webshopprijs: €1750,00 maar ook overheidssubsidie:€ 1750,00 !) met een 300 liter buffervat werd in oktober 2020 geïnstalleerd . Dit maakte het mogelijk de woning los te koppelen van het warmtenet van EnNatuurlijk. Met de nieuwe  zonnepanelen (met Huawei hybride omvormer) kon de hiervoor benodigde stroom ruimschoots duurzaam worden opgewekt.

Voor warm tapwater lag er een extra uitdaging: de warmtepomp kan dit leveren, maar dat zou in dit geval betekenen dat het grote buffervat van 300 liter op de hogere tapwatertemperatuur moest worden gehouden. Dit moet efficiënter kunnen, bedacht Hans, zelf actief in de beveiliging en camerasystemen branche. Hij nam contact op met het EnergieHuis Slim Wonen en legde zijn vraag voor aan een Energiecoach . Een innovatieve oplossing zocht hij in het gebruik maken van een aparte warmtepomp boiler. Het buffervat kan daarmee op een lage temperatuur worden gehouden (voordeel: hogere COP van de warmtepomp) en via een extra spiraal in het buffervat kan het tapwater worden voorverwarmd tot ca 35 oC.  Daarna wordt het verder opgewarmd door de WP-boiler (met COP 1,89).

De aanschaf van de ATAG Ariston warmtepomp boiler (100 liter) ,maart 2021, bleek verbluffend goedkoop: slechts € 200,- netto! (inkoopprijs € 700,- minus € 500,-  subsidie van de overheid). Installatie en leidingwerk werd door Hans zelf uitgevoerd. Voor het op elkaar afstemmen van de onderdelen ontwierp hij zelf een regelsysteem.

Resultaat innovatieve oplossingen Sinds enkele maanden werkt het geheel nu zoals gepland. Op meerdere temperatuur- en drukmeters en schermpjes is de zuinige werking van het systeem nauwkeurig te volgen.

Meer weten? Ook een klankbord en deskundige voorlichting nodig, maar een afspraak met een Energiecoach van Energiehuis Slim Wonen