Voordelen zonnepanelen op een sedumdak

Zowel zonnepanelen als sedumdaken dragen bij aan duurzamere wereld. In dit artikel leggen we je uit dat het niet alleen mogelijk, maar zelfs extra leuk is, als je ze met elkaar combineert. En wist je dat je niet alleen geen btw betaalt voor zonnepanelen, maar dat er ook interessante subsidies zijn op sedumdaken?

Meer rendement
De temperatuur van een zonnepaneel speelt een grote rol bij de opbrengst. Een te hoge omgevingstemperatuur kan leiden tot rendementsverlies en dus minder opbrengst. Een sedumdak – ook wel groen dak genoemd – verlaagt de omgevingstemperatuur waardoor de temperatuur van de panelen beperkt blijft tot maximaal 35°C.

Langere levensduur
Zonnepanelen kunnen door temperatuurverschillen krimpen of uitzetten. Hierdoor kunnen er haarscheurtjes in de zonnepanelen ontstaan waardoor de opbrengst van zonnepanelen op termijn kan afnemen. Een sedumdak zorgt voor kleinere temperatuurverschillen omdat het dak overdag minder opwarmt en ’s nachts minder afkoelt. Hierdoor verkleint de kans op scheurtjes. Het sedumdak verlengt bovendien de levensduur van je dak tot wel twintig jaar.

Andere voordelen
Een sedumdak ziet er mooi uit, is aantrekkelijk voor insecten en draagt bij aan een schonere luchtkwaliteit. Een sedumdak absorbeert regenwater en geeft dat langzaam weer af wat zorgt voor minder druk op het rioleringsstelsel. Een sedumdak houdt je huis in de zomer langer koel en isoleert meer geluid. Een plat dak is het meest geschikt voor een groen dak, maar ook op schuine daken is het mogelijk. Het belangrijkste is dat je dakconstructie het extra gewicht aan kan. (foto)

Dubbele subsidie
Je kunt bij diverse gemeenten een subsidie aanvragen voor het plaatsen van een groen dak. Daarnaast bieden ook de Waterschappen een subsidie op groene daken. En let op: je mag beide subsidies combineren! Op die manier kan je flink besparen op de aanschaf van een groen dak. Meer weten: https://energiehuisslimwonen.nl/subsidies