Aardgasvrij wonen
Energie besparen doen we al, maar we zetten een stap verder: we gaan zonder aardgas wonen. Momenteel gebruikt zo’n 95 procent van de woningen aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid streeft ernaar dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Dit is een grote verandering, een ‘energietransitie’. Maar ook in aardgasvrije huizen behoud je het comfort van een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor het maken van lekkere maaltijd.
Alternatieven voor aardgas
In plaats van fossiel aardgas stappen we over op duurzame energiebronnen. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan worden omgezet in groen waterstofgas. Biogas kan worden geproduceerd uit mest en rioolslib. Snoeihout en afvalhout dat anders geen bestemming zou hebben, kan gebruikt worden als biobrandstof.
Deze alternatieven zijn nog niet volledig ontwikkeld, maar dat is geen reden om te wachten met het verduurzamen van je huis. Je kunt nu al stappen zetten richting een aardgasvrij huis. Bijvoorbeeld door het elektrisch verwarmen met een warmtepomp. Bekijk het stappenplan hieronder.
Wat verandert er in jouw woning?
Koken met inductie
Voor koken zonder gas is er al langere tijd een oplossing: elektrisch koken met een inductieplaat. Inductiekookplaten zijn de meest energie-efficiënte manier om elektrisch te koken. Ze zijn gemakkelijk schoon te houden, veiliger dan een gasfornuis en zorgen ervoor dat er geen verbrandingsgassen in huis komen.
Goede tot zeer goede isolatie
De eerste stap om zonder aardgas te wonen is het goed isoleren van je huis. Een goed geïsoleerd huis verbruikt aanzienlijk minder energie voor verwarming dan een slecht geïsoleerd huis. Het is niet altijd mogelijk om optimale isolatie te bereiken, maar het is belangrijk om het dan wel zo goed mogelijk te doen.
Ventilatie met warmteterugwinning
Goede ventilatie is erg belangrijk voor gezonde lucht in huis. Er zijn ventilatiesystemen die de warmte van de afgevoerde lucht gebruiken om de binnenkomende frisse lucht voor te verwarmen. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat met weinig extra energieverbruik.
Huis verwarmen zonder gas: hoe doe je dat?
Er zijn verschillende alternatieven voor het verwarmen van je woning zonder gas:
- Volledig elektrische warmtepomp: voor een enkele woning of voor een blok huizen samen.
- Hybride warmtepomp: een combinatie van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel. Dit wordt duurzaam als het aardgas wordt vervangen door groen gas.
- Warmtenet in de wijk (stadsverwarming): je woning wordt hierop aangesloten.
- Infraroodpanelen: in bepaalde situaties duurzaam voor bijverwarmen.
- Pellet cv-ketel of biomassaketel op resthout.
Je radiatoren zullen mogelijk (deels) moeten worden aangepast. Warmtepompen en warmtenetten zijn het meest effectief met vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuurverwarming.
Daarnaast kun je met zonnepanelen op je dak zelf de benodigde energie opwekken.
Stappenplan aardgasvrij wonen
Aardgasvrij, dat gaat niet in één keer. We hebben nog een hele tijd voordat het zover is. Gebruik de tijd die je hebt goed. Begin bij stap 0: inzicht krijgen in jouw huis, je energieverbruik en de plannen van de gemeente. Zodra je dit op een rijtje hebt, kun je beginnen met verduurzamen. Start met het isoleren van de woning. Begin met plekken zonder isolatie die makkelijk aan te passen zijn.
Het volgende lijstje geeft de ideale volgorde naar een aardgasvrije woning aan:
- Check de isolatie
- Verbeter de isolatie
- Check en verbeter de ventilatie
- Check je radiatoren
- Ga elektrisch koken
- Vervang je cv-ketel
EnergieHuis Slim Wonen helpt
Op de weg naar aardgasvrij-klaar wonen sta je niet alleen. EnergieHuis Slim Wonen informeert je over de maatregelen die je kunt nemen en kan je helpen bij een stappenplan. Kijk op de site voor informatie en doe de isolatiezelfscan en/of ventilatie check. Je kunt ook een afspraak maken voor een huisbezoek door een energiecoach of eens binnenwandelen in onze showroom in Helmond.