Tips voor woningkopers
Ben je op zoek naar een woning, of ga je er binnenkort een kopen? Ook dan kun je al eens goed kijken naar de duurzaamheid van het huis. Hieronder vind je een aantal tips waar je naar kunt kijken, zodat je weet hoe duurzaam je nieuwe huis is!
Check het energielabel en de rc-waarde
- Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen. Meer weten over energielabels? Kijk op onze pagina voor een uitgebreid voorbeeld.
- De RC-waarde geeft de isolatiewaarde aan van constructies zoals spouwmuren, vloeren, daken of dubbel glas. Hoe hoger het getal, hoe beter de isolatie. Dit kan per ruimte verschillen, dus vraag hier goed naar.
- Vraag het energie- en gasverbruik op. Dit geeft inzicht in de kosten en de energiezuinigheid van de woning.
Check de isolatie
- Als het energielabel niet genoeg duidelijk geeft over de isolatie van de woning, vraag dan specifiek naar de isolatie van het dak, de vloer, muren en ramen. Goede isolatie is cruciaal voor energie-efficiëntie en comfort.
- Wil je het toch nog zelf controleren? Kijk dan eens op onze ‘Doe Het Zelf’ pagina’s voor dak– en vloerisolatie en ontdek hoe je dit kunt doen.
Check de ramen, kozijnen en deuren
- Controleer de kozijnen, raamroosters en deuren op kou en/of tocht.
- Check welk glas er in de ramen zit. Kijk bijvoorbeeld of je de aanduiding “HR++” ziet in de aluminium strip. Als er geen aluminium strip is, is het waarschijnlijk enkel glas.
Laat een warmtebeeldscan maken
- Met een warmtebeeldscan kun je zien waar de meeste warmte uit het huis ontsnapt en waar het huis dus nog niet goed geïsoleerd is. Je kunt een warmtebeeldscan door een energiecoach aanvragen bij jou in de buurt.
Check de cv-ketel en verwarming
- Ongeveer 70% van de kosten op je energierekening gaan naar de verwarming van je huis. Onderzoek of de woning gebruik maakt van stadsverwarming, centrale verwarming, een zonneboiler of een warmtepomp. Check ook of er radiatoren zijn geïnstalleerd of dat er vloerverwarming aanwezig is.
Vraag naar toekomstige ontwikkelingen
- Informeer naar mogelijke toekomstige duurzame ontwikkelingen in de buurt, zoals geplande energiezuinige initiatieven, aansluiting op een warmtenet of groene bouwprojecten. Deze ontwikkelingen kunnen invloed hebben op welke verduurzamingsmaatregelen het meest effectief zijn voor jouw nieuwe thuis.
Neem iemand mee met ervaring
- Als je niet zeker bent over bepaalde aspecten van het huis, overweeg dan om iemand mee te nemen tijdens de bezichtiging die het één en ander weet over verduurzamen en energie besparen.
- Hulp nodig bij het maken van een verbeterplan voor de woning? Maak een afspraak met een van onze energiecoaches of kom langs tijdens een inloopspreekuur.
Verken subsidie- en financieringsmogelijkheden
- Veel gemeenten bieden subsidie- en leningmogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming. Ontdek welke mogelijkheden er zijn in jouw (toekomstige) gemeente in de energiesubsidiewijzer.