Logo me tpay off energiehuis slim wonen

Jaarverslag 2024

V O O R W O O R D


In dit jaarverslag blikken we terug op onze dienstverlening en werkzaamheden in 2024.

2024 was wederom geen makkelijk jaar voor de energietransitie. De aankondigingen over het afschaffen van de salderingsregeling vanaf 2027, het terugdraaien van de geplande verhoging van de gasbelasting en het schrappen van de aangekondigde verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een warmtepomp te plaatsen, hebben bij veel woningeigenaren voor verwarring en frustratie gezorgd. Ook de urgentie om met het verduurzamen van je woning aan de slag te gaan, is er niet groter door geworden.

Gelukkig hebben deze ontwikkelingen ons er niet van weerhouden om ‘volle bak’ door te gaan met ons werk. Het enthousiasme en de ‘drive’ van onze energiecoaches waren daarbij een voortdurende bron van inspiratie, zowel voor de inwoners als voor het serviceteam.

Als organisatie hebben wij het afgelopen jaar onze eigen transitie doorgemaakt. Het vrijwillige bestuur dat bestond uit ‘mannen van het eerste uur’ heeft plaats gemaakt voor een directeur-bestuurder. Samen met de leden van de raad van toezicht is tevens een begin gemaakt met het ontwikkelen van een betekenisvolle en toekomstbestendige visie op de rol van het EnergieHuis in de toekomst.

In de tussentijd was ‘de winkel gewoon open’. Met onze basisdiensten zoals informatieavonden, website, spreekuren, huisbezoeken en warmtebeeldscans hebben we weer vele huiseigenaren kunnen helpen. Elke eigenaar die we kunnen helpen is er één: als mensen eenmaal beginnen aan hun (verduurzamings-)reis, dan is het zaadje geplant. Bovendien is elke eigenaar die we goed hebben geholpen, een extra ambassadeur erbij.

Veel leesplezier!

Namens EnergieHuis Slim Wonen,

Bregje van Bragt

Directeur-bestuurder

Inwoners waarderen onze dienstverlening wederom met een 8,6

I N H O U D


O V E R   E N E R G I E H U I S    S L I M    W O N E N


EnergieHuis Slim Wonen (EHSW) is het energieloket van de gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen en Someren. De gemeenten voorzien hiermee in de taakstelling vanuit het landelijk Energieakkoord: het bieden van een serviceloket voor inwoner-huiseigenaren.

EnergieHuis Slim Wonen is in 2016 ontstaan uit een burgerinitiatief. In eerste instantie was het EnergieHuis alleen actief voor Helmond. Sinds juni 2021 werkt het EnergieHuis Slim Wonen voor het samenwerkingsverband van de 8 gemeenten. Het EHSW is een stichting. We hebben geen winstoogmerk. EHSW heeft de ANBI-status.

icon missie EnergieHuis Slim Wonen

Missie

Het EnergieHuis Slim Wonen wil bijdragen aan de energietransitie door (ervarings)kennis, informatie en passie te delen met inwoners die hun woning aardgasvrij of zelfs energieneutraal willen maken.

 

icon visie EnergieHuis Slim WonenVisie

De energietransitie is volgens ons nodig en mogelijk. Wij zijn ervan overtuigd dat iedere inwoner een bijdrage kan en zou moeten leveren om de transitie te realiseren. Het aanbieden van objectieve, onafhankelijke en enthousiaste (ervarings)kennis en informatie helpt hierbij.

icon strategie Energiehuis Slim WonenStrategie

Het maakt voor ons niet uit waarom huiseigenaren willen verduurzamen. Dat kan zijn omdat ze hun wooncomfort willen verhogen, omdat ze willen besparen op energiekosten, omdat ze willen bijdragen aan een beter klimaat of de waarde van hun woning willen verhogen. Wij vinden het belangrijk dat huiseigenaren bewust zijn van de voordelen en kansen om energie te besparen en dat ze hier weloverwogen beslissingen over nemen. Wij zetten daarbij in op het delen van alle relevante informatie die daarbij een rol speelt en hier een bijdrage aan kan leveren. Onze kernwaarden spelen daarbij een belangrijke rol.

K E R N W A A R D E N


Gratis voorlichting

Wij geven voorlichting, geen advies. Wat uiteindelijk de beste keuze is, bepaalt de huiseigenaar zelf.

Onze voorlichting is gratis. Dat kan omdat wij van de gemeenten subsidie ontvangen voor de uitvoering van onze dienstverlening. Omdat we onze diensten gratis aan kunnen bieden, zijn we laagdrempelig. Toch vragen wij bij enkele van onze diensten een bijdrage van € 10,-. Het gaat om de diensten ‘huisbezoek’ en ‘warmtebeeldscan’. Dit doen we omdat we daardoor meer zekerheid hebben dat de aanvrager echt een huisbezoek of warmtebeeldscan wil. Dit voorkomt dat onze vrijwillige energiecoaches voor niets bij de mensen aanbellen.

Van, voor en door bewoners

Bij het EnergieHuis werken ruim 100 vrijwilligers. Dit zijn allemaal inwoners van ons dienstverleningsgebied. De meeste vrijwilligers zijn actief als energiecoach. Zij vormen de spil en het gezicht van onze organisatie. Zij zijn de buurman/ buurvrouw die met kennis, ervaring en enthousiasme meedenkt met bewoners over het verduurzamen van hun woning.

Onafhankelijk en deskundig

Onze voorlichting is onafhankelijk. Wij hebben geen (commercieel of ander) belang. Vaak stellen inwoners ons de vraag welke bedrijf ze het beste kunnen inschakelen. Wij geven ze dan tips over hoe ze een bedrijf kunnen vinden, hoe ze offertes kunnen vergelijken en we laten hen weten dat we hen daar ook bij kunnen helpen. Ook verwijzen we naar de bedrijven-databank van Verbeterjehuis. Lokale ondernemers moedigen wij aan zich aan te melden voor deze databank.

Voor de inhoud van onze voorlichting maken wij gebruik van de informatie van Milieu Centraal. Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die is opgericht om feiten en fabels van elkaar te scheiden en consumenten duurzame tips, adviezen en inzichten te geven. Milieu Centraal wordt gefinancierd door de landelijke overheid en heeft ondermeer de opdracht om Nederlandse energieloketten te ondersteunen bij de uitvoering van hun taak. 

Enthousiast over verduurzamen

De medewerkers en vrijwilligers van het EnergieHuis zijn allemaal enthousiast over energie besparen en opwekken. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk: verduurzamen is leuk!

Benieuwd naar onze energiecoaches en hun enthousiasme? Lees hier het interview met een van onze coaches.

L A A R B E E K


De gemeente Laarbeek heeft in maart 2024 besloten eind 2024 uit het samenwerkingsverband te stappen. Dat vonden en vinden wij uiteraard erg jammer. In Laarbeek is sinds ruim 12 jaar een groep vrijwillige energiecoaches actief onder de naam Duurzaam Wonen Laarbeek (DWL). Omwille van eenheid van (vrijwilligers)beleid, regionale herkenbaarheid en efficiency hebben wij DWL gevraagd op te gaan in onze organisatie. Ondanks maximale inspanningen van beide partijen zijn we daar met de coaches helaas niet uitgekomen. De gemeente heeft daarop besloten uit de samenwerking te stappen.
In 2024 hebben wij met DWL en de gemeente Laarbeek samengewerkt zoals we dat in andere jaren ook gedaan hebben. Daar zijn we trots op en blij mee, want dit betekent dat we ook in de toekomst met elkaar kunnen en zullen blijven samenwerken.
Omdat de dienstverlening aan inwoners van Laarbeek in 2024 al volledig door – en onder de vlag van – DWL is verzorgd, wordt er dit jaarverslag geen verslag gedaan van het bereik en de activiteiten in Laarbeek. Hiervoor verwijzen wij naar de website van DWL.

E H S W   I N   C I J F E R S


A C T I V I T E I T E N   2 0 2 4

ASTEN | DEURNE | GELDROP-MIERLO | GEMERT-BAKEL
HELMOND | NUENEN | SOMEREN

Themabijeenkomst warmtepompen
Asten
Het team in Asten maakte in 2024 maar liefst 104 warmtebeeldscans! 11 huiseigenaren brachten zij ook nog een regulier huisbezoek. In januari organiseerden zij in het Klok en Peelmuseum een drukbezochte thema-avond over warmtepompen. Tijdens de tweewekelijkse inloopspreekuren in de bibliotheek hielpen zij 34 inwoners. Naast de inloopmogelijkheid op zaterdag, boden de coaches inwoners ook de mogelijkheid om op zaterdagochtend of maandagavond een afspraak te maken. Een mooi aanbod voor inwoners die op zaterdag druk zijn met boodschappen en de sport van hun kinderen. Bijzonder in Asten is dat energiecoaches Sjef en Jan in opdracht van de taalschool van ONIS een cursus eenvoudig besparen hebben ontwikkeld. Zij maakten hierbij gebruik van ons bespaarboekje en vertaalden dat naar het Pools, Oekraïens, Arabisch en Tigrinya. Samen met een tolk en ONIS, verzorgden de coaches lezingen in het Nederlands waarbij de PowerPoint presentaties in de eigen taal van het publiek waren.
De servicedesk hielp 25 Astenaren via mail (8) en telefoon (17).
Deurne

Het team in Deurne heeft 70 warmtebeeldscans gemaakt en is op 22 adressen langs geweest voor een huisbezoek. Verder organiseerden we vier themabijeenkomsten waar in totaal 65 inwoners naar kwamen luisteren. De themabijeenkomst over warmtepompen kreeg extra aandacht door de flyeractie ‘Zet ‘m op 50’ in de wijken Vennen en Rijtse Vennen. De vierde bijeenkomst organiseerden we samen met de bibliotheek.
De energiecoaches hebben 26 inwoners kunnen helpen met hun energievraag tijdens de spreekuren op de Ossenbeemd. Tijdens de Groenmarkt die door de Ossenbeemd georganiseerd werd, wisten de coaches veel aandacht te trekken met een blowerdoortest. De coaches deelden radiatorfolie uit bij de voedselbank en sloten zich aan bij het Armoedeplatform. Daarnaast zocht team Deurne de samenwerking op met de wijk- en dorpsraden van Liessel, Helenaveen en Deurne-west. Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute heeft coach Carel zijn huis opengesteld. Daar kwamen veel bezoekers en zelfs de redactie van het Eindhovens Dagblad op af. Het serviceteam hielp 40 Deurnese bewoners telefonisch en 18 per email.

Blowerdoortest
Op bezoek bij… Berry en Kristen
Geldrop-Mierlo

Het team in Geldrop-Mierlo is kampioen in het organiseren van themabijeenkomsten. Op de maar liefst acht bijeenkomsten zijn 112 bewoners afgekomen. De coaches leverden ook hun bijdrage tijdens de ALV van buurtvereniging Zesgehuchten, de maandelijkse Soep-Inn in wijkcentrum Den Akert en bij een duurzaamheidssessie in het Anna Ziekenhuis. Daarnaast hebben de coaches hard gewerkt aan de 97 warmtebeeldscans en de 76 huisbezoeken. 20 bewoners zijn langsgekomen op het energieloket in Geldrop of Mierlo. In de wijk Genoenhuis hebben de coaches geflyerd voor de actie ‘Zet ‘m op 50’. Ook waren onze coaches met een marktkraam aanwezig op de Andere Mèrt. Bijzonder in Geldrop-Mierlo is de witgoedactie van de gemeente: inwoners die gebruik hebben gemaakt van de gemeentelijk subsidie op energiezuinige witgoedapparaten, worden door EnergieHuis Slim Wonen gebeld. Zij krijgen dan een aanbod voor een gratis huisbezoek van een energiecoach, die tevens bekijkt of een energiefixer nog kleine bespaarmaatregelen kan aanbrengen. In 2024 zijn circa 150 bewoners gebeld en 37 bewoners daadwerkelijk bezocht. In 2025 loopt deze actie door. Het serviceteam heeft 47 vragen van bewoners per telefoon kunnen beantwoorden en 11 per email.

Gemert-Bakel

Het team in Gemert-Bakel werkt nauw samen met de gemeente. De gemeente zet de coaches in om huisbezoeken af te leggen in het kader van een lokale isolatie-actie (onder de vlag van het Nationaal Isolatie Programma). Daarnaast zijn de coaches ook nog bij 32 bewoners langs geweest voor een huisbezoek namens EHSW en bij 77 bewoners voor een warmtebeeldscan. Op het energieloket in Gemert en in Bakel zijn 37 bewoners langs geweest. Met de drie gehouden themabijeenkomsten wisten we 118 belangstellenden te trekken. Coach Ton vertegenwoordigde EHSW bij de ledenmiddag van Huurdersbelangen en EHSW was ook aanwezig tijdens de Meet & Greet beroepenavond van het Commanderij College. De senioren in Gemert-Bakel kregen een presentatie bij de KBO over energie besparen en ook in het KBO-blaadje hebben diverse artikelen van EHSW gestaan. Het serviceteam heeft 31 bewoners per telefoon en 11 per email kunnen helpen.

Flyer actie Mierlo-Hout
Helmond

Het team van energiecoaches in Helmond heeft maar liefst 117 huisbezoeken afgelegd en in de koude maanden 77 warmtebeeldscans bij bewoners uitgevoerd. In de showroom zijn 219 bewoners geholpen die met hun energievraag spontaan kwamen binnenlopen. Daarnaast hebben onze coaches 112 bewoners op afspraak te woord gestaan. Het aantal themabijeenkomsten was helaas beperkt tot twee avonden, vanwege beperkte interesse bij de bewoners. In 2024 is hard gewerkt aan de naamsbekendheid van EnergieHuis Slim Wonen. Door middel van bewonersverhalen en advertenties in De Loop en diverse wijkbladen zoals De Lindenberg, Ons Mierlo-Hout, Brandevoorter Courant en Dierdonk Gazet bereikten we inmiddels veel inwoners van Helmond. Het aanbieden van gratis huisbezoeken via deze kanalen leverde veel aanvragen op. De Helmondse coaches waren op diverse markten aanwezig. Onze met nieuwe spulletjes uitgeruste kraam was aanwezig bij de Week van Helmond-Oost, de Duurzame Markt Warande, tijdens de open dag van het Huis van de Stad en op de Fairtrade & Global Market. Tijdens de Nationale Klimaatweek hadden wij een heel programma met onder andere een lezing van Europarlementariër Mohammed Chahim in Helmond. Daarnaast hadden we een bijzondere campagne op social media: in 7 korte filmpjes gaven onze coaches elke dag een tip! Op de laatste dag van de Nationale Klimaatweek organiseerden we samen met de klimaatburgemeester van Helmond en enkele andere organisaties een klimaatbeurs voor kinderen rond het thema Sinterklaas.

In 2024 is het serviceteam van EnergieHuis Slim Wonen samen met de coaches en met de gemeente Helmond begonnen met de wijkactie Mierlo-Hout. Deze wijk is door de gemeente aangewezen als een all-electric wijk en kent ruim 3.400 koopwoningen. De wijkactie is begonnen met een bewonersavond in De Geseldonk. Daarna is gestart met het huis aan huis uitdelen van vouchers voor een gratis huisbezoek. Via Ons Mierlo-Hout worden bewoners op de hoogte gehouden. De wijkactie loopt in 2025 door.

Nuenen
Inwoners van Nuenen kunnen elke zaterdag (!) bij onze energiecoaches binnenlopen tijdens het inloopspreekuur in de bibliotheek. Maar liefst 116 inwoners maakten van deze mogelijkheid gebruik. Een deel van deze inwoners leende bovendien de CO₂-meter en kWh-meters die de coaches gratis ter beschikking stellen. Energiecoach Wilma maakte hier tijdens de Nationale Klimaatweek een mooi filmpje over. Het team in Nuenen bracht in 2024 in totaal 44 huisbezoeken en maakte van 50 woningen warmtebeeldscans. Navraag onder de inwoners die de afgelopen jaren gebruik maakten van de diensten van de Nuenense coaches leert dat de 21 inwoners die reageerden samen meer dan 50 maatregelen hebben genomen!
De coaches waren aanwezig op de Van Gogh markt en verzorgden 4 themabijeenkomsten. Daar bereikten we in totaal 81 inwoners mee. Een bijzondere themabijeenkomst vond plaats tijdens de Nationale Klimaatweek en ging over de voor de regio unieke verzilverlening van SvN.
De energiecoaches van Nuenen schrijven regelmatig interessante artikelen voor de lokale krant. Deze zullen in 2025 worden gebundeld in een handzaam zwerfboekje.
26 inwoners uit Nuenen namen contact op met de servicedesk: 12 via de mail en 14 per telefoon.
Les op basisschool de Ranonkel
Someren
In Someren hebben we in 2024 intensief met de gemeente samengewerkt bij het opstellen van het wijkuitvoeringsplan voor de wijk Waterdael. We namen deel aan de bewonersgroep, schreven mee aan de nieuwsbrieven, verzamelden bewonersverhalen in de wijk, verzorgden diverse lezingen tijdens bewonersavonden en gaven samen met een ambtenaar van de gemeente les op de basisschool in de wijk. De wijze waarop we voor dit project met de gemeente hebben samengewerkt is wat ons betreft een voorbeeld van hoe onze kennis, ervaring en diensten optimaal door de gemeenten ingezet kunnen worden in de energietransitie.
Ook tijdens de Nationale Klimaatweek hadden we in Someren iets speciaals: een lezing door de Huisfluisteraar over verduurzamen en het belang van goede ventilatie.
Uiteraard ging onze basis-dienstverlening ook gewoon door: we brachten 28 huisbezoeken, maakten maar liefst 100 warmtebeeldscans (!) en hielpen 30 inwoners tijdens inloopspreekuren. 32 inwoners maakten gebruik van de servicedesk: 18 via de mail en 14 via de telefoon. De coaches waren ook aanwezig op de jaarmarkt in Lierop.
Scholen

EnergieHuis Slim Wonen werkt graag samen met scholen en studenten. Afgelopen jaar boden we een stageplaats aan student Communicatie Youri van de Universiteit van Tilburg en leerling Adviseur Duurzame Leefomgeving Sem van Yuverta. Voor Sem zijn we zelfs een erkend leerbedrijf geworden. Met Fontys werkten we samen door voor enkele groepen Vastgoedkunde gastlessen te verzorgen. Ook deden we mee aan de Challengeweek voor studenten ICT & Business en Finance & Control en werkten we weer volop samen met het Dr. Knippenberg College in Helmond. Daarnaast gingen we van start met een samenwerking met Ter Aa. In het kader van de wijkaanpak in de wijk Waterdael in Someren, verzorgden we een lessenreeks op Basisschool De Ranonkel.

Tijdens de Week van Duurzaamheid lanceerden wij – samen met de jongerenburgemeester van Helmond – onze energiespeurtocht voor leerlingen van het basisonderwijs.

K L A N T T E V R E D E N H E I D


Klanttevredenheid inwoners

Sinds juni 2023 doen wij doorlopend onderzoek naar onze klanttevredenheid. We zijn ontzettend trots dat onze klanten ons wederom waarderen met een gemiddeld rapportcijfer van 8,6! Daarnaast hebben zij ons beoordeeld met een score van 7,5 voor onze bijdrage aan hun motivatie om te besparen en/of hun woning te verduurzamen. In de loop van het jaar hebben we enkele vragen toegevoegd om meer inzicht te krijgen in de bewoners die we met onze dienstverlening bereiken. Het is nog te vroeg om hier met zekerheid iets over te zeggen

Feedback

Van de feedback die wij van klanten krijgen, maken wij graag gebruik. Een inwoner gaf bijvoorbeeld aan voldoende aandacht te hebben gemist voor het belang van ventileren: daar hebben we in 2024 meermaals aandacht voor gevraagd bij onze energiecoaches. Ondermeer door Huisfluisteraar Lars Boelen uit te nodigen voor onze bijscholingsavond. Een andere inwoner vroeg om informatie voor doe-het-zelvers. Daarvoor hebben we enkele handige klusvideo’s toegevoegd aan onze website.

Enkele citaten van inwoners illustreren de positieve impact van onze dienstverlening:

Klanten waarderen ons met een gemiddeld rapportcijfer van 8,6
En een 7,5 voor bijdrage aan de motivatie om de eigen woning te verduurzamen

C O M M U N I C A T I E


In de pers en in de media

In het afgelopen jaar hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt op onze social media kanalen. Onze consistente aanwezigheid hebben we volgehouden in 2024 op platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn met een gemiddelde van 2 posts per week. Dit heeft er voor gezorgd dat we in 2024 een totaal bereik van 23.867 unieke weergaven hebben behaald op social media.

Daarnaast hebben we onze aanwezigheid in de geschreven pers verstevigd. We merken dat een groot deel van onze doelgroep nog steeds bereikt wordt via traditionele media. We plaatsten daarom publicaties in onder andere De Loop, Rond de Linde en Middenstandsbelangen. Ook hebben we afspraken gemaakt met verschillende wijkbladen zoals De Lindenberg en Dierdonk Gazet. Eén keer per maand publiceren we daar een bewonersverhaal.

Homepagina website EnergieHuis Slim Wonen
Website en nieuwsbrieven

Onze website wordt dagelijks geactualiseerd. Hij staat boordevol met actuele informatie over onze diensten, de plannen van de gemeenten, handige tests, maatregelen zoals een warmtepomp installeren, subsidies en bewonersverhalen.

Onze website is vooral gericht op huiseigenaren, maar er zijn aparte pagina’s ingericht voor onze andere doelgroepen zoals huurders, VvE’s, MKB en maatschappelijk vastgoed. Met deze pagina’s geven wij invulling aan onze ambitie om voor deze groepen een goede en betrouwbare verwijzer te zijn. In 2024 hadden we 14.078 website bezoekers.

Vier keer per jaar brengen we een kosteloze digitale nieuwsbrief uit. De nieuwsbrief is bedoeld om inwoners te motiveren aan de slag te gaan en blijven met het besparen en opwekken van energie. In het jaar 2024 kregen wij er 1.635 nieuwe abonnees bij. Het totaal aantal abonnees komt daarmee op 7.423. Slechts 4,2% van de bestaande abonnees zei het abonnement op.

Zowel voor on- en offline media verzamelden we dit jaar maar liefst 36 (!) bewonersverhalen. Door ’te gluren bij de buren’ inspireren inwoners elkaar om aan de slag te gaan met het leren kennen van de eigen woning en het besparen en opwekken van energie. Op deze foto zie je Jan en Ute uit Deurne.

O R G A N I S A T I E


Vrijwilligers

Bij het EnergieHuis Slim Wonen werken ruim 100 vrijwilligers. Veruit de meesten zijn actief als energiecoach. Stuk voor stuk zijn ze enthousiast over energie besparen en opwekken en vinden ze het leuk om andere mensen te helpen met hun kennis en ervaring op dit gebied. Coaches zetten zich gemiddeld 12 uur per maand in.

Het EnergieHuis zorgt voor werving en selectie van nieuwe coaches. Deze volgen een interne opleiding die voornamelijk bestaat uit ‘learning on the job’. In 2024 ontvingen 5 nieuwe coaches hun energiecoach-certificaat. Dit is voldoende om het natuurlijk verloop op te vangen.

Om de kennis en vaardigheden van onze energiecoaches op peil te houden, organiseren we elke 6 weken een avond waarop we ze bijpraten over nieuwe ontwikkelingen.  Onderwerpen die het voorbije jaar aan de orde kwamen zijn zonnepanelen (door Milieu Centraal), energie coöperaties (door Energie Samen), thuisbatterijen, ventileren, het Nationaal Isolatie Programma en De Groene Zone-Isoleren en andere. Ter verdere ondersteuning van de coaches brengen we ook elke 6 weken een interne nieuwsbrief uit om hen te informeren over ontwikkelingen in de organisatie en het veld. Daarnaast organiseren we regelmatig bedrijfsbezoeken en stimuleren we een bezoek aan de jaarlijkse Vakbeurs Energie.

Uiteraard besteden we ook veel zorg aan het waarderen van onze coaches. Dat zit ‘m in de kleine dingetjes: een verjaardagskaart, iets lekkers bij de koffie, een attentie op duurzame dinsdag en een complimentje hier en daar. Daarnaast organiseerden we weer onze jaarlijkse Nieuwjaars- en Zomerborrel (zie foto).

Bestuur en raad van toezicht

Met het oog op verdere professionalisering van onze organisatie zijn we in 2024 overgestapt naar een besturingsmodel met een (betaalde) directeur-bestuurder. Hiertoe zijn nieuwe statuten met bijbehorende reglementen voor bestuur en raad van toezicht opgesteld.

 

Tot 1 oktober 2024 was de samenstelling van ons bestuur en onze raad van toezicht als volgt:

Bestuur

Berrie Horsten, voorzitter
Jos Terken, vice-voorzitter
Wim Swinkels, secretaris
Olav Notté, penningmeester

Raad van toezicht

Ton Bierhoff, voorzitter
Henk-Jan Heling
Ad de Kroon

Met ingang van 1 oktober is de samenstelling als volgt:

Directeur-bestuurder

Bregje van Bragt

Raad van toezicht

Ad de Kroon, voorzitter
Berrie Horsten, voorzitter
Henk-Jan Heling
Ton Bierhoff
Wim Swinkels
Jos Terken

Raad van toezicht

De raad van toezicht kwam in 2024 acht keer bij elkaar. Bij alle vergaderingen waren bestuur en directie aanwezig. De belangrijkste onderwerpen die dit jaar door de raad besproken zijn, zijn het (financiële) jaarverslag en de controle door de accountant, het jaarplan, de begroting, het besturingsmodel en de toekomst van de stichting. De raad kijkt met een tevreden gevoel terug op het voorbije jaar. Er is veel werk verzet en de organisatie blijft zich verder ontwikkelen. Daarnaast is de raad trots dat we als EnergieHuis het initiatief hebben genomen om samen met de gemeenten na te denken over een betekenisvolle en toekomstbestendige ondersteuningsstructuur voor alle eigenaren en gebruikers van gebouwen die aan de slag willen (of moeten) met de energietransitie.

Serviceteam

Bij het EnergieHuis is tevens een klein, betaald serviceteam werkzaam (totale omvang 4,2 FTE). Dit team zorgt voor bemanning van de servicedesk (telefoon en mail), in- en externe communicatie, werving, selectie en (bij)scholing van vrijwilligers, administratie, benodigd materiaal voor de coaches zoals warmtebeeldcamera’s en de marktkraamuitzet, ICT en nog veel meer. In 2024 is het team uitgebreid met een bestuurssecretaris en een coördinator energietransitie. De bestuurssecretaris ondersteunt de directeur bij interne processen. De coördinator energietransitie opereert als linking pin tussen gemeenten, serviceteam en de (lokale teams van) energiecoaches. Zij geeft een belangrijke impuls aan het opstellen en uitvoeren van activiteitenplannen die aansluiten bij de warmte transitieplannen van de gemeenten.

Service team 2024

F I N A N C I Ë N


icon financiën EnergieHuis Slim Wonen
EnergieHuis Slim Wonen ontving subsidie van de gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen en Someren. In 2024 ontvingen wij in totaal een bedrag van € 542.787,-.
Van deze inkomsten betaalden wij onze huur, ons personeel (4,2 FTE), apparatuur zoals warmtebeeldcamera’s en CO2-meters en alles wat nodig is om onze dienstverlening steeds te verbeteren. Vanzelfsprekend gebruiken wij een gedeelte van de inkomsten ook om onkosten van vrijwilligers te vergoeden, opleiding en bijscholing voor hen te organiseren en af en toe eens een blijk van waardering aan hen te kunnen geven.
In verband met de hoogte van de subsidiebedragen die wij ontvangen zijn wij sinds vorig  jaar verplicht om een controle op onze jaarrekening te laten uitvoeren door een accountant. Voor het uitgebreide financiële verslag, verwijzen we naar de jaarrekening 2024.

V O O R U I T B L I K


2025 lijkt een belangrijk jaar te worden voor ons. De gemeenten hebben aangeven nog voor de zomer een beslissing te zullen nemen over de wijze waarop zij – al dan niet met elkaar – invulling willen geven aan de ‘fysieke one-stop-shop’ zoals beschreven in de nieuwe Europese richtlijn (de zgn. Energy Performance of Buildings Directive, afgekort EPBD IV). Dit gaat hoe dan ook gevolgen hebben voor onze organisatie. Gelukkig staat voor alle gemeenten de toegevoegde waarde van onze energiecoaches als een paal boven water. Wij zien de toekomst dus met vertrouwen tegemoet.

Ondertussen is ‘onze winkel’ open en gaan wij volop door met het informeren en enthousiasmeren van onze inwoners. Kom jij binnenkort ook een keer op de koffie?