Energiecoaches uit Nuenen delen hun kennis
Ontdek slimme tips en inzichten over verduurzamen van je woning en energiebesparing, in de artikelen geschreven door onze energiecoaches uit de gemeente Nuenen. Deze artikelen zijn verschenen in het blad “Rond de Linde”. Klik op de onderstaande linkjes om de artikelen te lezen!
Sluipverbruik verminderen
Sommige apparaten gebruiken ook energie als ze op stand-by of ‘uit’
staan. Dit heet sluipverbruik. Vooral oudere apparaten vragen veel
stroom als ze in het stopcontact zitten. Uiteraard moeten bepaalde apparaten altijd aanstaan zoals de cv-ketel of de koelkast, maar bij veel apparaten kun je sluipverbruik voorkomen of verminderen…
Vervanging oudere apparaten
Het zo lang mogelijk gebruiken van elektrische apparaten, zoals een keukenmixer of boormachine, is vaak een duurzame keuze. Soms kan, door technologische ontwikkelingen, het functioneren van het apparaat met (veel) minder energie worden bereikt. Het vervangen van nog werkende apparaten door een energiezuinigere variant kan dan een verantwoorde en duurzamere keuze zijn…
Vloerverwarming pompschakelaar
Veel oudere woningen die voorzien zijn van vloerverwarming hebben
nog een energieslurpende circulatiepomp die het hele jaar aanstaat. Dit geldt met name voor pompen die ouder zijn dan ongeveer acht tot tien jaar. Nu is het gelukkig vrij eenvoudig om zelf een pompschakelaar voor de
vloerverwarming te installeren…
Airco voor verwarmen
Steeds meer consumenten kiezen voor een airco om ruimtes in hun huis te verwarmen. Best wel logisch, want een airco is een lucht/lucht warmtepomp die efficiënt warme lucht kan genereren en ook lucht kan koelen op warme dagen. Dat laatste is minder milieuvriendelijk als de benodigde energie niet zelf wordt opgewekt door zonnepanelen…
Is de aanschaf van zonnepanelen nog zinvol?
Het eerste halfjaar van 2023 waren zonnepanelen niet aan te slepen. Lange wachttijden en hoge prijzen waren het gevolg. Eind 2023 is het sentiment omgeslagen: weinig vraag, dalende prijzen en snelle levering. Dat het installeren van zonnepanelen, juist nu, nog heel aantrekkelijk is, raakte helaas
ondergesneeuwd.
CV-ketel beter instellen
Vaak stelt de cv-installateur de aanvoertemperatuur voor de verwarming in op 80°C of zelfs hoger. Het nadeel is dat dit, vaak onnodig, veel extra energie kost. Milieu Centraal adviseert om de aanvoertemperatuur voor de verwarming op 60°C te zetten. Dat scheelt 5 à 10% in het energieverbruik…
Vervang je oude woonhuisventilator
Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Veel ventilatieboxen die ouder zijn dan 10 jaar hebben een energieslurpende wisselstroommotor, terwijl moderne boxen een zuinige gelijkstroom- motor hebben. Dat scheelt op jaarbasis ongeveer 200 kWh. Met een stroomprijs van € 0,40 per kWh ben je dus € 80 per jaar minder kwijt aan energiekosten…
Kleine Isolatieklussen
Voor grotere isolatieklussen, zoals glas, spouwmuur- of dakisolatie, wordt vaak een vakman in de arm genomen. Op dit moment is dat noodzakelijk om ISDE subsidie te krijgen. Kleine isolatieklussen kun je makkelijk zelf doen. De meeste bouwmarkten hebben alle benodigde spullen in voorraad en kunnen je ook praktische tips geven…
Ventilatie is belangrijk
Ventilatie van een woning is noodzakelijk om ongezonde stoffen, zoals CO2, rook en fijnstof, uit de woning te verwijderen en frisse lucht toe te laten. Langdurige blootstelling aan hoge CO2-niveaus kan gezondheidsklachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om ruimtes regelmatig te ventileren om frisse lucht binnen te laten…
Ledverlichting
Het is nu wel bekend dat LED verlichting veel (tot 90%) zuiniger is dan gloeilampen of halogeenverlichting. Er is echter een aantal aspecten die ons tegenhoudt om alle huidige lampen te vervangen door LED verlichting. Daar gaan we in dit artikel verder op in…
Subsidies & Leningen
Een duurzaam huis is niet alleen goed voor het klimaat en je energierekening, maar geeft ook meer wooncomfort. De overheid biedt subsidies en
leningen om de energietransitie te versnellen. Deze subsidies en leningen kunnen jou helpen om duurzame maatregelen te financieren…
Isolerend glas
De meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1975 en 2000 hebben thermopane glas (‘gewoon’ dubbelglas). Voor 1975 werd meestal enkel glas geplaatst. Tegenwoordig is veel beter isolerend glas beschikbaar, zoals HR++ glas of triple-glas (HR+++). Als de kozijnen nog goed zijn, dan is HR++ glas de beste optie. Ook financieel. Als de kozijnen echter vervangen moeten worden, dan kun je triple-glas overwegen…
Infrarood panelen
Infrarood panelen kunnen als hoofd- of bijverwarming het gebruik van gas voor verwarmen reduceren. Ze hebben voordelen zoals een eenvoudige aansluiting op het elektriciteitsnet, hebben beperkte afmetingen met een eenvoudige montage aan het plafond of aan de muur of staand op de vloer. Maar, net als andere vormen van elektrische verwarming, verbruiken ze tot zo’n vier keer meer elektrische energie vergeleken met een warmtepomp…
Dynamisch energiecontract
Tot nu toe waren energiecontracten (vast of variabel) met vaste prijzen voor een aantal maanden, een jaar of langer gebruikelijk. Door onder an-dere de fluctuerende opbrengst van zon- en windenergie zijn dynami-sche energiecontracten in opkomst. Deze gaan de komende jaren een steeds grotere rol spelen…
Voorkom warmteverlies door kieren
Het verwarmen van je huis verbruikt vaak de meeste energie en is een
grote kostenpost. Wil je daarop besparen, dan is het allereerst van belang dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Een dikke jas helemaal dicht, beschermt goed tegen de kou. Zo is het ook in huis: isoleren en afdichting van kieren vermindert ongewenste afkoeling…
Groene daken
Het klimaat verandert en dat zorgt voor steeds meer problemen. Hevige regenval in een korte tijd en lange droge periodes komen steeds vaker
voor. Dit heeft vaak grote gevolgen. Zoals wateroverlast in je straat of wijk, maar ook verdroging van tuinen en natuur. Een groen dak kan hier bij helpen…
Afkoppelen regenwater
Na een natte winter met meer regen dan er ooit gevallen is, komt nu de zomer er weer aan. De laatste jaren is in de zomertijd veel minder regen
gevallen en zakte het grondwater enorm met grote gevolgen voor de natuur. Om wateroverlast te verminderen kun je je regenpijp afkoppelen. Dit betekent dat regenwater niet meer het riool in stroomt, maar naar de tuin of ondergronds wordt opgevangen…
Zonnepanelen voor huurders
Sommige woningbouwverenigingen bieden huurders aan om zonnepanelen te laten plaatsen. De huurders betalen dan maandelijks extra huur. De vraag is of dit verstandig is om te doen en wat het aantal panelen moet zijn…
Gedrag aanpassen
Grote verduurzamingsmaatregelen vergen een aanzienlijke voorbereiding en investering. Kleine isolatieklussen kunnen sneller worden uitgevoerd en kosten veel minder. Gedragsverandering echter kost niets, maar het is vaak lastig om onszelf aan te passen. En uiteraard willen we wel comfortabel blijven wonen. Wij geven enkele tips hoe snel en gemakkelijk energie kunt besparen…
Energielabel woning
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. In eerste instantie werd een voorlopig label toekend op basis van o.a. het bouwjaar. Tot 2021 kon je als eigenaar het voorlopige label definitief laten maken. Vanaf 2021 komt een deskundige thuis om het energielabel vast te stellen. Energielabels variëren tussen G (heel slecht) tot A++++ (heel goed)…
Terugleverkosten
Energieleverancier Vandebron introduceerde in augustus 2023 te
rugleverkosten voor klanten met zonnepanelen. Bijna alle energie
bedrijven zijn Vandebron gevolgd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) erkent dat energielever-anciers meer kosten hebben van klanten met zonnepanelen met een vast of variabel contract. Die extra kosten doorberekenen aan deze klanten, mits redelijk en transparant, is terecht en toegestaan
Is verduurzamen gedoe?
‘Weten is nog geen doen’ realiseren we ons als energiecoaches maar al te goed. We bezoeken jaarlijks zo’n honderd Nuenenaren om informatie te geven over o.a. isoleren, ventileren en subsidie- mogelijkheden. Toch is het verduurzamen een complex proces. “Waarom eigenlijk?”, “Wie komt het doen?”, “Wat kost het?”, “Hoe ga ik het betalen?”, kortom veel vragen die uitgezocht moeten worden.
Isolerende raambekleding
Heb je nog gewoon dubbel glas in je ramen? Daarmee verliest je huis veel
warmte. Het beste is om dit te laten vervangen door HR++ of triple glas.
Maar als dat technisch of financieel niet kan, kun je met goede gordijnen,
speciale vouwgordijnen of luiken de warmte ook aardig binnen houden.
Convectorput optimaliseren
Oudere woningen zonder vloer- verwarming hebben vaak een of meer convectorputten bij ramen en schuifpuien. In de put, afgedekt met een rooster, wordt de lucht verwarmd door een convector. Hoe
groter het temperatuurverschil tussen lucht en water, hoe groter de oppervlakte van de convector en
hoe groter de luchtstroom, des te meer warmte wordt afgegeven.
Hybride warmtepomp
De verplichting vanaf 2026 om bij vervanging van de cv-ketel ook een hybride warmtepomp aan te schaffen is vervallen. Daardoor zijn hybride warmtepompen zo’n 20% goedkoper geworden. Tevens is de levertijd aanzienlijk korter.
Meer inzicht met een P1 meter
Veel woningen zijn uitgerust met een ‘slimme meter’ om het elektriciteits- en gasverbruik te meten en door te geven aan je energiebedrijf. Slimme meters hebben een P1 poort, waarop een P1 meter kan worden aangeslo
ten. P1 meters zijn beschikbaar van diverse fabrikanten.
Warmtebeeldscan
Met een warmtebeeldcamera kunnen energiecoaches foto’s maken van je woning. De kleur op de foto is afhankelijk van de temperatuur van een voorwerp. Die foto’s laten mogelijke ongewenste afwijkingen zien. Dat is een goede basis om acties te ondernemen
Warmtepompboiler
In plaats van elektriciteit direct om te zetten in warmte, haalt een warmtepompboiler warmte uit de omgeving (bijvoorbeeld uit de lucht in je huis of buiten) en verhoogt de temperatuur ervan. Zo heb je altijd warm water voor een douche, afwas of om je handen te wassen.
Hybride ventilatiewarmtepomp
Nederlandse woningen uit 1980 tot 2002 zijn vaak uitgerust met mechanische ventilatie. Via ventielen wordt voortdurend warme lucht weg uit de woning gezogen. Ventilatie-warmtepompen winnen de warmte terug uit de afgezogen lucht. Het verwarmde water kan worden opgeslagen in een buffer- of boilervat, of direct worden geleverd aan het verwarmingssysteem.